Villő
15 °C
29 °C

Káel Csaba lett a Művészetek Palotája új vezérigazgatója

2011.03.17. 14:39 Módosítva: 2011.03.17. 15:14
Káel Csaba rendezőt nevezte ki március 17-i hatállyal a Művészetek Palotája Nonprofit Kft. vezérigazgatójává Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter

Kiss Imre, az intézmény leköszönő vezetője a csütörtökön rendezett sajtótájékoztatón elmondta, megromlott egészségi állapota miatt felmentését kérte a minisztertől, ezért vált szükségessé új vezérigazgató kinevezése.

Januárban az is felmerült a sajtóban, hogy Káel Csaba vezetheti a Müpa, a Millenáris és a pécsi Kodály Központ összevonásából felálló intézményt.

Káel Csaba
Káel Csaba

Káel Csaba neve legutóbb akkor merült fel, amikor kiderült, hogy ő is pályázott a Pécsi Nemzeti Színház vezetésére. Legutolsó munkája a
a pécsi Európai Kulturális Főváros projekt megnyitójának rendezése volt.

Káel Csaba

Káel Csaba előbb a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett mérnöki, majd 1989-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskolán film- és tévérendezői diplomát. Több mint négyszáz reklámfilmet, 28 videoklipet (például: Bonanza Banzai, Zoltán Erika, Sebestyén Márta), valamint számos játék- és dokumentumfilmet rendezett. Operarendezőként olyan rangos művészekkel dolgozott, mint Marton Éva, Rost Andrea, Miklósa Erika, Jurij Nyesztyerenko, Leo Nucci és José Cura.

Káel Csaba neve összeforrt a Happy Enddel, az ügynökséget Káel Wermer Andrással, Csépányi Nórával és Lehmann Kyrával 1991-ben alapította. 1994-ben, 98-ban és 2002-ben a Happy End készítette a Fidesz kampányát.

A Happy End Kft. 1999-ben megnyerte a négyéves kormányzati kommunikációra kiírt pályázatot. Az állami ünnepségek szervezése mellett az Országimázs Központ projektjeiben vettek részt, a 2001-es filmszemlét is ők szervezték. Az is felmerült 2001-ben, hogy Káel lesz a Magyar Állami Operaház igazgatója, majd 2002-ben 647 milliós támogatásból operafilmet rendezett a Bánk bánból.

A rendező mostanában arról lett ismert, hogy részben állami támogatással 3 milliárd forintos büdzséből szeretne Munkácsy Mihályról filmet forgatni, ugyanakkor egy Toldi-filmterven is dolgozik.

Egymilliárdot bukott az állam a Happy Enden

A Wermer András és Káel Csaba által alapított Happy End Produkciós, Film- és Műsorkészítő Kft. felszámolásán 925 millió forintot bukott az államkassza. Az eljárásban mindössze 19 millió forint folyt be, de azt sem az adóhatóság kapta. A cég és az Orbán kormány által létrehozott Országimázs Központ közötti szerződések ügyében az adóhatóság még 2002-ben, a kormányváltás után tett feljelentést.

A 2005-ben indult felszámolási eljárásban a hitelezők összesen 950 millió forintot követeltek. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) követelése kamatokkal és bírsággal számolva 925 millió forint volt. A Happy End Kft. az Orbán-kormány idején számos állami megbízást kapott. Felmerült a gyanú, hogy a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és a Happy End Kft. között kötött közbeszerzési eljárásban több cég a tényleges költségeknél magasabb összegekért végzett munkát vagy fiktív számlákat állított ki. Az ügyészség később megállapította, hogy károkozás és bűncselekmény nem történt.

Utoljára 2007-ben folyt nyomozás a cég ellen, de azt később a rendőrség elévülésre hivatkozva megszüntette.