Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Káel Csaba lett a Művészetek Palotája új vezérigazgatója

2011.03.17. 14:39 Módosítva: 2011-03-17 15:14:43
Káel Csaba rendezőt nevezte ki március 17-i hatállyal a Művészetek Palotája Nonprofit Kft. vezérigazgatójává Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter

Kiss Imre, az intézmény leköszönő vezetője a csütörtökön rendezett sajtótájékoztatón elmondta, megromlott egészségi állapota miatt felmentését kérte a minisztertől, ezért vált szükségessé új vezérigazgató kinevezése.

Januárban az is felmerült a sajtóban, hogy Káel Csaba vezetheti a Müpa, a Millenáris és a pécsi Kodály Központ összevonásából felálló intézményt.

Káel Csaba
Káel Csaba

Káel Csaba neve legutóbb akkor merült fel, amikor kiderült, hogy ő is pályázott a Pécsi Nemzeti Színház vezetésére. Legutolsó munkája a
a pécsi Európai Kulturális Főváros projekt megnyitójának rendezése volt.

Káel Csaba

Káel Csaba előbb a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett mérnöki, majd 1989-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskolán film- és tévérendezői diplomát. Több mint négyszáz reklámfilmet, 28 videoklipet (például: Bonanza Banzai, Zoltán Erika, Sebestyén Márta), valamint számos játék- és dokumentumfilmet rendezett. Operarendezőként olyan rangos művészekkel dolgozott, mint Marton Éva, Rost Andrea, Miklósa Erika, Jurij Nyesztyerenko, Leo Nucci és José Cura.

Káel Csaba neve összeforrt a Happy Enddel, az ügynökséget Káel Wermer Andrással, Csépányi Nórával és Lehmann Kyrával 1991-ben alapította. 1994-ben, 98-ban és 2002-ben a Happy End készítette a Fidesz kampányát.

A Happy End Kft. 1999-ben megnyerte a négyéves kormányzati kommunikációra kiírt pályázatot. Az állami ünnepségek szervezése mellett az Országimázs Központ projektjeiben vettek részt, a 2001-es filmszemlét is ők szervezték. Az is felmerült 2001-ben, hogy Káel lesz a Magyar Állami Operaház igazgatója, majd 2002-ben 647 milliós támogatásból operafilmet rendezett a Bánk bánból.

A rendező mostanában arról lett ismert, hogy részben állami támogatással 3 milliárd forintos büdzséből szeretne Munkácsy Mihályról filmet forgatni, ugyanakkor egy Toldi-filmterven is dolgozik.

Egymilliárdot bukott az állam a Happy Enden

A Wermer András és Káel Csaba által alapított Happy End Produkciós, Film- és Műsorkészítő Kft. felszámolásán 925 millió forintot bukott az államkassza. Az eljárásban mindössze 19 millió forint folyt be, de azt sem az adóhatóság kapta. A cég és az Orbán kormány által létrehozott Országimázs Központ közötti szerződések ügyében az adóhatóság még 2002-ben, a kormányváltás után tett feljelentést.

A 2005-ben indult felszámolási eljárásban a hitelezők összesen 950 millió forintot követeltek. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) követelése kamatokkal és bírsággal számolva 925 millió forint volt. A Happy End Kft. az Orbán-kormány idején számos állami megbízást kapott. Felmerült a gyanú, hogy a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és a Happy End Kft. között kötött közbeszerzési eljárásban több cég a tényleges költségeknél magasabb összegekért végzett munkát vagy fiktív számlákat állított ki. Az ügyészség később megállapította, hogy károkozás és bűncselekmény nem történt.

Utoljára 2007-ben folyt nyomozás a cég ellen, de azt később a rendőrség elévülésre hivatkozva megszüntette.