Kincs, ami hamis

2011.03.23. 13:32
Közel 800 millió forintért kelt egy maja szobor, a mexikóiak viszont jelezték, hogy valami nem stimmel vele.
fotó: Pierre-Yves Dhinaut (EFE)
fotó: Pierre-Yves Dhinaut (EFE)

A maja civilizáció fénykorában, 550 és 950 között készült, maszkot viselő kőfigura a legnagyobb szenzációja volt a párizsi aukciós ház hétfői árverésén. A szobor Henry Law svájci iparos magángyűjteményből került kalapács alá, a vevő 2 912 000 millió eurót (786 millió forintnak megfelelő összeget) fizetett érte. A Drouot-ház az év eddigi legnagyobb sikereként ünnepelte a szobor eladását, illetve az érte fizetett árat. Az árverésen összesen 200 kőszoborra licitálhattak a vevők, az összbevétel kis híján elérte a 7,5 millió eurót.

Az árverési ház katalógusát tanulmányozva a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet azonban arra a véleményre jutott, hogy a relikvia hamisítvány: a pajzsot és fegyvert tartó, turbánszerű fejfedőt viselő harcost ábrázoló szobor a közelmúltban készülhetett, de figyelmesen úgy faragták, hogy antik kinézetet kölcsönözzenek neki.

"Az alak próbálja felidézni a mai Mexikó délkeleti részén virágzó maja kultúra prekolumbiánus jellegzetességeit, de sem a 165,5 centiméteres magassága, sem pedig a lábak testtartása, valamint a lábbeli szíjai nem jellemzők erre a civilizációra" - fogalmazott közleményében az intézet, amely vizsgálódásai során arra jutott, hogy a hétfői liciten szerepelt tételek közül további 66 szintén hamisítvány.

A mexikói külügyminisztérium tájékoztatása szerint párizsi diplomáciai képviseletén keresztül még az aukciót megelőzően kapcsolatba lépett a francia kormánnyal, hogy felhívja a figyelmet a csalásra.