Tekla
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Százmilliót kap a Makovecz-akadémia

MTI/Index
2011.03.24. 11:13 Módosítva: 2011.03.24. 11:15
Százmillió forint átcsoportosítását rendelte el a Magyar Művészeti Akadémia létrehozásának támogatására a kormány. A héten beszámoltunk róla, a Makovecz Imre által 1992-ben alapított akadémiát belevénnék az Alkotmányba.

A Magyar Közlöny szerdai számában olvasható határozat értelmében az átcsoportosítást a 2011. évi költségvetéséről szóló törvény Miniszterelnökség fejezet, rendkívüli kormányzati intézkedések címének terhére hajtják végre.

A szervezet honlapja szerint "1992 januárjában 22 jeles magyar művész" alkotta meg a Magyar Művészeti Akadémiát, amelynek"örökös és gyakorló elnöke" Makovecz Imre építész.

"A testület azóta már 160-nál is több tagot számlál, tagjai az irodalom kitűnőségein túl, képzőművészek, építészek, iparművészek, filmesek, fotósok, művészettörténészek és zeneszerzők. A ma még társadalmi szervezetként működő, de a köztestületi státus elnyeréséért tevékenykedő Akadémia célja, hogy tagjai személyes megbecsülésén túl a magyar kultúra értékőrző, mértékadó közösségévé váljon" - olvasható az akadémia internetes oldalán.

Az akadémia a Fidesz-KDNP jelenleg is parlamenti tárgyalás alatt álló alaptörvény-javaslatában is szerepel. A "Szabadság és felelősség" fejezet IX. cikke - amely úgy fogalmaz, hogy Magyarország védi a tudományos és művészeti élet szabadságát, a tanulás és a tanítás szabadságát - rögzíti: "Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia és a felsőoktatási intézmények tudományos és művészeti szabadságát, az állami intézmények bevételeivel és vagyonával, valamint a közpénzből nyújtott támogatásokkal való felelős gazdálkodás érdekében — törvényben meghatározott keretek között — biztosítja szervezeti önállóságukat".