Negyvenmilliós Cezanne-kép a százfontos keretben

2011.03.25. 13:22
Egy angol férfi bagóért vett egy keretet, és majdnem kivágta belőle a vastag koszréteggel borított képet. Jól tette, hogy meggondolta magát, Cezanne első munkáinak egyike lehet rajta.

A névtelenség jótékony homályába burkolózó angol férfi a Daily Mailnek nyilatkozva elmondta, hogy megtetszett neki egy képkeret egy ócskásnál, és mivel pont szükséde is volt egyre, kifizette érte a 100 fontos vételárat. "Egy rettentő koszos kép volt benne, semmit nem lehetett kivenni belőle elsőre. Először majdnem kihajítottam a szemétbe, de meggondoéltam magam, és letakarítottam. A jobb alsó sarokban megpillantottam egy ismerős aláírást, és majdnem elájultam."

A képen egy vidéki táj látható, házzal, folyóval, fákkal, az aláírás alatt pedig egy dátum: 1854. Ez azt jelenti, hogy Cezanne 15 éves korában festhette, egyben ez lenne első ismert festménye is. A szakemberek egyelőre óvatosan fogalmaznak, szerintük az ecsetkezelés valóban emlékeztet a posztimpresszionizmus egyik vezéralakja által használt technikára. Cezanne pályafutása elején szívesen festett tájképeket.

Az eddig ismert legkorábbi képe 1893-ból származik, és 38 millió fontos vételárával a világ tíz legdrágább festményének egyike. Ha az új képről bebizonyosodik, hogy valóban Cezanne-tól származik, tulajdonosa 40 millió font körüli összeget (12,1 milliárd forint) kaphat érte.