Egymillió dollárba került a Beatles-dalok illegális árusítása

2011.03.30. 15:08
Negyvenhat forintért adta a dalok a BlueBeat nevű amerikai zeneáruház. A Beatles-dalok illegális árusításáért 180 millió forintot kell fizetniük.

A BlueBeat.com amerikai zenei áruház 950 ezer dollár (180 millió forint) kompenzációt kénytelen fizetni a Beatles dalait kiadó brit EMI lemezcégnek, hogy elkerülje a pert, amelyet az együttes számainak internetes közvetítése, illetve ezek letölthető formátumú árusítása miatt indítottak ellene.

A BlueBeat 2009-ben az interneten mindössze 25 centet, azaz 46 forintot kért a Beatles dalaiért, amelyek elektronikus formában való árusítására csak egy évvel később az Apple iTunes online áruháza kapott engedélyt.

A Beatles kifejezetten ellenezte szerzeményei elektronikus formátumban való terjesztését. Ennek ellenére a BlueBeat oldalán valamennyi Beatles-album megtalálható volt, beleértve a digitálisan újrakevert lemezeket, amelyek online árusítására akkoriban még egyetlen online áruház sem kapott engedélyt.

A jogi eljárás elindulásáig a BlueBeat állítólag mintegy 67 ezer letöltést értékesített, így a mostani megállapodással letöltésenként több mint 2600 forintnak megfelelő kompenzációt köteles fizetni. A napokban született megegyezés lehetőséget ad arra is, hogy az EMI behajthatja az eljárással kapcsolatos költségeit.