Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Elhunyt Payer András

2011.03.31. 14:16
69 éves korában súlyos betegség után halt meg az Ó, egy Alfa Romeo, a Gedeon bácsi című számok szerzője és előadója.
Forrás: payerocsi.hu
Forrás: payerocsi.hu

Payer Andrást csütörtök hajnalban érte a halál.

Az 1977-es Táncdalfesztivál óta csak Öcsiként emlegetett zenész januárban még arról nyilatkozott, hogy legyőzte a leukémiát, ezért 70., júliusi születésnapján hármas jubileum ünneplésére készült: "betöltöm a hetvenet, ötven éve szerzek zenét és negyvenöt éve vagyok az előadóművész pályán. Nagy ünnepet rendezek". Végül nem a leukémia, hanem egy hirtelen jött betegség vitte el.

Payer András 1941. július 31-én született Budapesten. Apja hivatását folytatva ő is gyógyszerész lett, de korán elkezdett foglalkozni a zenével.

1961-től meghatározója a magyar könnyűzenei életnek úgyis mint szerző és úgyis mint előadó. Jóformán az egész magyar élvonal énekelte, illetve énekli dalait. Számtalan dalát vitte sikerre Németh Lehel, Záray Márta, Vámosi János, Kovács Erzsi, Koós János, Toldy Mária, Sárosi Kati, Zalatnay Cini, Aradszky László, Magay Klementina, kezdeti korszakában Koncz Zsuzsa, Szécsi Pál, Korda György, Katona Klári, Németh József, Mikes Éva, Komár László.

A legnagyobb magyar nevettető, Hofi Géza első sikeres nagylemezének jelentős részét is ő írta. Az együttesek közül az 1960-as és 1970-es években az Omega, az Illés, a Bergendy együttes, valamint a Magyar Rádió Big Bandje is műsorán tartotta a Payer-dalokat, akárcsak később a fiatalabb generáció együttesei (Cotton Club Singers, Republic).

Legnépszerűbb szerzeményei: Ó, egy Alfa Romeo, Annyi arc ismerős, Találkozás, Gedeon bácsi, Könnyek nélkül, Felmegyek hozzád, Még egyszer, Almát eszem, Nincsen olyan ember, Isten veled szomorúság, Nem születtem grófnak. Más szerzőtől ő vitte sikerre a Minden jót, Mónika! című számot.

Az annyi arc ismerős című életműkiadványa 45 esztendő dalterméséből készült 90 szám felvételét tartalmazza. Számos színdarabhoz írt zenét, és a magyar dzsessz-rock zenészekkel kortárs mai magyar költők verseit is megzenésítette.

Payer András 1991-től Zsámbékon élt, ahol vállalkozásba kezdett. Halála előtt is fellépett, régi slágerei ma is sikert aratnak. 1999-ben megkapta az eMeRTon életműdíjat, 2004-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport