Túlélne egy Walking Dead-epizódot?

2011.04.24. 13:09 Módosítva: 2011.04.24. 13:09
Az Alkonyattal elszabadult vámpírhisztit felváltotta a zombiőrület: Frank Darabont Walking Dead című sorozata tavaly nézettségi rekorddal zárt, az alapjául szolgáló képregény pedig idén végre magyarul is kijön. Az Index legfrissebb társasjátéktesztjében agyevő zombik és felfegyverzett túlélők bőrébe bújtunk.

Mall of Horror

Azt már az 1978-as Holtak hajnala óta tudjuk, hogy a zombiapokalipszis túlélői előszeretettel menekülnek bevásárlóközpontokba, mivel ott a konzervek mellett shotguntöltény is akad a polcon. A 2005-ös Mall of Horror George A. Romero-klasszikusának és annak a székfoglalós játéknak a turbó változata, ahol mindig eggyel kevesebb ülőhely van, mint ahány ember: a játékosok a pláza limitált számú rejtekhelyeiért futnak versenyt, és akit a legjobban utálnak, azt odalökik az éhes zombiknak.

Az Asmodée Editions élőholtas túlélőszimulátora már a dizájnnal belophatja magát azoknak a szívébe, akik 2003 óta olvassák a Walking Dead-szériát. Vagy mostanában nézik a sorozatot. A karaktereket jelző korongokat és a felszerelés-kártyákat képregényes hangulatú illusztrációk díszítik, maga a játéktábla pedig úgy néz ki, mint amikor egy állig felfegyverzett zombimészáros kommandó átnyilazgatja, összehamuzza, lekávézza és fotókkal tűzi tele bevetés előtt a taktikai térképet.

A hat játékos egy-egy plázába szorult csapatot alakít: vannak itt amerikai focisták, military-mániások, gettólakó rapperek, fánkzabáló zsaruk és persze a kötelező, kertészgatyás redneckek, plusz hatodiknak egy kivezényelt öltönyös-napszemüveges Men In Black-osztag. Minden játékosnak 3 karaktere van: egy 7 pontot érő, sikoltozó cheerleader, egy 5 pontot érő, baseballütős nehézfiú és egy 3 pontos, pisztolyos őrült. A játékot az nyeri meg, akinek a legtöbb pontnyi figurája marad életben a csapásmérő helikopterek érkezéséig. (A háromfős verzióban van még egy plüssmackót ölelgető kislányunk is, aki ugyan aranyos, de csak 1 pontot ér, így mindig elsőként eszik meg a zombik.)

Mindhárom figuránk természetesen nem maradhat életben: a Mall of Horror ugyanis egy szemétparaszt játék, de legalább a vicces és brutális fajtából. A pláza helyszínein - klotyó, Cachou Sexy Clothes, Megatoys Paradise, a biztonsági őrök szobája és a szupermarket - limitált a búvóhelyek száma (ezeket kis kék gombostűk jelzik). A játékosok minden körben a többiek tudta nélkül, egy tárcsán jelölik meg, hová akarnak mozogni, így könnyen lehet, hogy az utolsó játékosnak már nem marad búvóhely. Aki egyik helyre sem fért be, a parkolóházba kerül, ahol lehet ugyan tárgykártyákat szerezni (egyet saját magunknak és egyet sajnos kötelezően egy másik játékosnak), de a zombik mindig itt rendezik a legvéresebb aratást.

A köröket mindig a pláza biztonsági főnöke kezdi. Ő a játék elején a legidősebb játékos, később viszont mást is meg lehet szavazni a tárcsákkal. Főnöknek azért jó lenni, mert ő dobja ki négy kockával, melyik helyszínre hány zombi fog érkezni. Az eredményt csak ő láthatja (plusz aki kijátszik egy biztonsági kamera kártyát), a mozgását viszont hangosan be kell jelentenie, így a többi játékos nagyjából sejtheti, melyik lesz a zombimentes helyszín.

Szavazótárcsákat kell akkor is használni, ha egy szobába ugyanannyi, vagy több élőholt akar betörni, mint ahányan ott elbújtak. Ilyenkor jön a lázas számolgatás (a baseballütős nehézfiú két személyt ér, néhány kártya pluszokat ad), a vérfürdő (pisztollyal és tűzoltóbaltával egy zombit, shotgunnal és láncfűrésszel kettőt lehet kinyírni), és persze a kölcsönös fenyegetőzés, a behízelgő alkudozás meg a kétségbeesett rinyálás is, mert ahol nem sikerül megakadályozni az élőholtak támadását, ott titkos szavazással ki kell választani egy karaktert (itt a pisztolyos fickók voksa kettőt ér), akit megesznek a zombik, majd jóllakottan hazamennek. Persze a következő körben visszatérnek.

A szabályokat már jól ismerő, veterán játékosok tesztjeink során elképesztően vicces ötletekkel szívatták egymást: a kötelező tárgyátadásnál kamera kártyát dobtak oda a zombik támadási helyét amúgy is ismerő főnöknek, aki bosszúból a legdurvább zombiapokalipszis helyszínét mondta be célállomásnak, hogy utána egy Sprint lappal elsőként meneküljön biztonságos helyre. A készítők morbid humora pedig az összes horrorsablonból gúnyt űz: extra zombi kerül abba a szobába, ahol a legtöbb cheerleader sikoltozik, és az a játékos sem unatkozik, akinek már az összes karaktere meghalt, mert minden körben plusz zombit rakhat fel a táblára, hogy bosszút állhasson az őt kiszavazó túlélőkön.

Mall of Horror

Képregényes stílusú zombiholokauszt, ahol egy láncfűrészért vagy egy jó rejtekhelyért még azt is átvered, aki 25 éve a legjobb barátod.
Játékosok száma: 3-5 fő
Hány éves kortól: 12+
Játékidő: kb. 1 óra
Nehézség: 3/5
Dizájn: 5/5
Újrajátszhatóság: bármikor
 

Ára: 9990 forint | A játék hivatalos honlapja

Zombie Dice

A zombigyilkolászda után az agyevésbe is belekóstolhatunk. Az utazáskor, kocsmában és unalomba fulladt házibulikon egyaránt játszható Zombie Dice-t a hasonlóan pihentagyú Cthulhu Dice-szal együtt tavaly dobta piacra az amerikai Steve Jackson. Róla egyébként tudni kell, hogy bár nem ő találta ki Ian Livingstone-nal a Kaland-Játék-Kockázat-sorozatot, három lapozgatós könyvet is írt (Skorpiók mocsara, Robot kommandó, Demons of the Deep), miközben kitalált egy tucat táblás és kártyás játékot.

A Zombie Dice-ban éhes zombikat alakítunk. A cél az, hogy hamarabb befaljunk tizenhárom agyat zombitársainknál, de a dolgot nehezíti, hogy az áldozataink néha elszaladnak, vagy ránk lőnek shotgunnal. Az eseményeket a műanyag pohárban tárolt tizenhárom hatoldalú kocka dönti el, ezekből kell a játékosnak véletlenszerűen kihúzni hármat. Ha agyat dob, sikeresen megevett valakit, ha robbanást, akkor rálőttek, lábnyomnál viszont elmenekül az áldozat. Az első dobás után a játékos vagy megáll, és felírja az összegyűjtött agyakat, vagy továbbmegy, és újra dob három kockával: a lábnyomokat megtartja, az agyak és lövések helyett új kockákat kell húzni.

Érdemes bevállalni többször is egymás után a kockadobást (nálunk a tesztjátékok alatt rengetegszer elhangzott az "Egy agy nem agy!" mottó), mivel a mohó és szerencsés zombik akár 6-7 agyat is begyűjthetnek egy kör alatt. Persze ha menet közben bármikor összegyűlik három robbanás kocka, a játékost lelőtték, és az addig gyűjtött agyak elvesztek. A játék humorforrását és izgalmi faktorát a véletlenszerűen kihúzott kockák színe jelenti: a hat darab zöld kockán három agy, két lábnyom és egy robbanás található, a négy sárgára két agy és két robbanás került, a három piros pedig igazi játkosgyilkos egy aggyal és három robbanással.

Zombie Dice

A Cthulhu Dice-hoz hasonló, egyszerű és vicces kockajáték. Együnk agyat a reptéri várakozás, a tízórai szünet és a 4 órás vonatút alatt!
Játékosok száma: 2-99 fő
Hány éves kortól: a doboz 10-et ír, de akár 6-7 éves kortól is játszható
Játékidő: max. 10 perc
Nehézség: 1/5
Dizájn: 4/5
Újrajátszhatóság: bármikor
 

Ára: 2990 forint | A játék hivatalos honlapja