Oszamát a filmvilág nem bántotta

2011.05.02. 14:42 Módosítva: 2011.05.02. 14:54
Oszama bin Laden a dokumentumfilmeket és biográfiai jellegű alkotásokat leszámítva először 1999 március 23-án, a Family Guy egyik epizódjában bukkant fel. 9/11 után érthetően többször lehetett a nevével találkozni, de fura módon, nem lett belőle olyan közellenség, mint Szaddam Husszeinből.

Az iraki diktátor, vagy az őt reprezentáló, katonai egyenruhában feszengő, bajuszos gazember több nagy költségvetésű és másodosztályú filmben is feltűnt, ő volt a kilencvenes évek kedvelt terroristavezére/teljhatalmú diktátora, akinek hatalmát minden különleges alakulat és magányos harcos meg akarta dönteni. Oszamával és magával a 9/11-es terrortámadással a tévék például nagyon szőrmentén bántak, istenigazából nem is tudták, hogyan kezeljék a tragédiát.

A 24 című akciósorozat egyik jelenetét kivágták, a premiert elhalasztották a World Trade Center elleni merénylet után, az Elnök embereiben arra figyelmeztettek (anélkül, hogy egy képsort is mutattak volna a World Trade Center leomló tornyairól), hogy attól, hogy valaki muzulmán, még nem lesz terrorista, mindenki félt beszélni a tragédiáról, mutatni pedig még kevésbé mertek bármit is (A 9/11 tévés vonatkozásairól itt olvashatnak).

Akik inkább csak viccelnek

Oszama bin Laden a tévében különösen az animációs sorozatokban jelent meg először, ahol nem bántak vele kesztyűs kézzel, erről a comment:com-on írunk bővebben.

Hagyományos sorozatok is foglalkoztak Oszamával, 2005-ben egy indiai krimisorozat, a Time Bomb egyik évadában például az al-Kaida vezérének fia 9/11 évfordulóján akart volna apja segítségével nagyvárosokban bombákat robbantani. Sajnos nem tudjuk, milyen eredménnyel, de úgy sejtjük, a lokális Jack Bauer ellátta a baját a hebrencs ifjúnak. A BBC Dead Ringers című, politikusokat, celebritásokat és más híres embereket parodizáló műsorában Phil Cornwell humorista személyesítette meg a bujkáló terroristát 2006 során több alkalommal is.

A 2006-os, viszonylag nagy költségvetésből forgatott, A terror útjai című négyórás minisorozat azt vizsgálta, milyen események vezettek a 9/11-es terrortámadásig, természetesen a nyugati civilizáció elpusztítására törő Osama bin Laden itt sem szimpatikus idős arab bácsiként jelent meg. A film Bill Clintonról és tanácsadóiról is alaposan leszedte a keresztvizet, tulajdonképpen rájuk kente a már George W. Bush elnöksége alatt bekövetkezett terrortámadások felelősségét.

A terror útjai
A terror útjai

A Devil's Advocate (Az ördög ügyvédje) című holland reality 2009 április 8-i adásában Oszama bid Laden tárgyalását játszották el,  ügyésszel, üygvéddel, bírókkal. A tévés bíróság arra a következtetésre jutott, hogy Oszama bűnössége nem bizonyítható, és felmentették.

A legutóbbi Oszama-jelenlétre a Louie című vígjáték 2010 nyarán sugárzott, sorban tizedik epizódjában került sor. A főszereplő fogorvoshoz megy, ahol kéjgázzal altatják el. Hallucinálni kezd, és egy sivatagban Oszamával és követőivel találkozik, akit kis szóváltás után leseggfejez. Ezt bin Laden annyira szívére veszi, hogy legszívesebben felhagyna az egész terroristáskodással.

Akik nem viccelnek

A filmvilág Szaddammal ellentétben soha nem csinált patás ördögöt a szaudi születésű, vesebeteg terroristavezérből, egy kezünkön megszámolhatjuk, hány akciófilmben indítanak hajtóvadászatot ellene, vagy mutatják meg, ahogy kezét dörzsölgetve tervezi az imperializmus bukását valami kies barlang mélyén. Még az olyan, a 2001 szeptemberében történtekkel közvetlenül foglalkozó filmek, mint Oliver Stone World Trade Centere sem foglalkoztak a merénylet kitervelőjének személyével.

Oliver Stone filmje
Oliver Stone filmje

A tévéhez hasonlóan a mozivásznon is inkább a könnyedebb műfajokban tűnt fel Oszama bin Laden, például Uwe Boll zséfilmes rendező Postal című videójáték-adaptációjában, amiben George W. Bush legjobb barátjaként madárinfluenzával akarja megfertőzni az amerikai gyerekeket.

Pakisztánban idén augusztusban tiltottak be egy olyan filmet, amiben egy Oszama bin Laden-hasonmás szerepelt. A kis költségvetésből forgatott indiai film egy pakisztáni újságíróról szól, aki nagyon szeretne az USA-ba költözni, de az istennek nem jön neki össze, erre kitalálja, hogy hamisít egy exkluzív interjút bin Ladennel, hátha arra ráharap a piac. A filmet azért tiltották be Pakisztánban, mert tartottak a bin Laden szimpatizánsok haragjától.

Hol az ördögben van Oszama bin Laden?
Hol az ördögben van Oszama bin Laden?

Morgan Spurlock, a Supersize Me című, a gyorsétteremipar, ezen belül is a McDonald's ellen kissé demagóg támadást intéző film rendezője Hol az ördögben van Oszama bin Laden? címmel forgatott egy filmet, ami igazából nem is a terrorista utáni kutatásról szól, hanem azt mutatja meg a (főleg amerikai) közönségnek, hogy egy ember miatt mekkora ostobaság egész országokat, vagy nemzeteket elítélni.