Elhunyt az Egy szerelem három éjszakája írója

2011.05.08. 14:07

Életének 94. évében elhunyt Hubay Miklós Kossuth-díjas drámaíró, műfordító, esszéista - közölte a Magyar Írószövetség.

Hubay Miklós (Fotó: Kollányi Péter)
Hubay Miklós (Fotó: Kollányi Péter)

Hubay Miklós 1918-ban született Nagyváradon. Már első darabja a Magyar Nemzeti Színház repertoárjában szerepelt. 1946-ban a genfi Magyar Tájékoztató Könyvtár kinevezett igazgatója lett, segítségével sok magyar író, képzőművész és muzsikus kapott genfi ösztöndíjat.

Hazatérése után a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított, valamint a Nemzeti Színház dramaturgjaként dolgozott, de később mindkét állásából egy napon bocsátották el. Ezután évekig főként filmgyári forgatókönyveket írt és fordított. 1956. október 27. és 1956. november 2. között a Szabad Magyar Rádió Irodalmi adását vezette a Parlamentben.

A hosszantartó hazai állástalanság után Hubay Miklós pályafutása 1974-1988 között Firenzéhez kötődik, ahol rendkívül népszerűvé tette a magyar irodalmat az egyetemen. Közben 1981-től öt éven át a Magyar Írószövetség elnöke volt, és az ő kezdeményezésére ünnepeljük a Magyar Dráma Napját is.

1987-1996 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, 1991-től tíz évig a Magyar PEN Club ügyvezetője, majd elnöke, és ekkor ismerteti el nemzetközileg az önálló magyar PEN Centrumot Romániában.

Hubay Miklós nagyváradi születésű Kossuth-díjas író, műfordító, dramaturg budapesti otthonában. (Fotó: Kollányi Péter)
Hubay Miklós nagyváradi születésű Kossuth-díjas író, műfordító, dramaturg budapesti otthonában. (Fotó: Kollányi Péter)

Hubayt olyan darabjai tették halhatatlanná, mint például a Hősök nélkül, a Tüzet viszek, a Búcsú a csodáktól, az Ők tudják, mi a szerelem, a Hová lett a Rózsa lelke?, az Elnémulás. Nevéhez fűződik az első magyar musical, Az egy szerelem három éjszakája, melynek szerzőtársai Vas István és Ránki György voltak.

Legutóbbi könyvében elméleti munkáinak sorát gazdagítva, Madách Imre Az ember tragédiája című drámájáról írt jegyzeteit, esszéit gyűjtötte csokorba Aztán mivégre az egész teremtés? címmel.

Hubay Miklóst három alkalommal, 1955-ben, 1965-ben és 1975-ben tüntették ki József Attila-díjjal. Róma Város Díjával 1997-ben, az Arany János-díjjal 2004-ben, Prima-díjjal pedig 2005-ben jutalmazták. 1994-ben Kossuth-díjat kapott, majd a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehette át 2003-ban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport