Alföldi nem mond le, nincs miért

2011.05.25. 13:26
A jobboldali elköteleződéséről ismert Blaskó Péter kiállt Alföldi Róbert mellett, aki nem mond le, tiszta lelkiismerettel megy csütörtökön Réthelyi Miklós miniszterhez. A Nemzeti színészei is megjelentek az eseményen.

"Nincs mitől félnem, nem sértettem meg az újságíró emberi méltóságát, tiszta lelkiismerettel megyek a miniszterhez holnap" - mondta Alföldi Róbert, az utóbbi napokban és hónapokban keményen támadott színházigazgató a Nemzeti Színházba meghirdetett rendkívüli sajtótájékoztatón. Az igazgató szerint a kulturális szabadságharctól sem kell tartania, bár Szőcs Géza az MTI-nek azt nyilatkozta, sokan alkalmasak a Nemzeti Színház élére. A sajtótájékoztatón megjelent Kulka János, László Zsolt, Bánfalvi Eszter és több fiatal színész Az ember tragédiájából.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Alföldi újra elmondta, Az ember tragédiájában nincs se szex, se meztelenség, és annak ellenére ajánlaná az elképzelt 12 éves nézőnek, hogy Madách szövegét nem fogják érteni. Elmondta, a színház hivatalosan csak 14 éveseknek ajánlja a darabot, mert középiskolás kortól már érthető, hiszen akkor tanítják. Alföldi ennek bizonyításául Madách Imre szövegéből felolvasta a római színt.

Alföldi felolvasta a Jobbikhoz köthető N1 újságírójával folytatott nyilvános beszélgetés pontos leiratát is, majd hozzátette, ő nem volt obszcén, a párbeszéd stílusát az újságíró határozta meg. Mivel az előadásban nincs szexuális aktus, tulajdonképpen a semmit kívántam az újságírónőnek" - mondta Alföldi. A sajtótájékoztatón ezután hosszan felolvasott az őt ért támadásokból.

Miután Alföldi végzett, nem válaszolt az újságírói kérdésekre, azonban a jobboldali elköteleződéséről ismert Blaskó Péter lépett a színpadra (ő volt az, aki már Gyurcsány Ferenctől is kapott volna Kossuth-díjat, de nem volt hajlandó átvenni azt, végül idén a Fidesz-kormánytól is megkapta az elismerést.), aki Az ember tragédiájában az Úr szerepét alakítja. Blaskó szerint "ugyan nem egyezik világnézetük", mégis kiállt Alföldi mellett, mert munkáját elismeri. A darabot megtekintő és azt kedvelő Réthelyi Miklós miniszternek címzett szavaival azt kérte, ne mozdítsák el az igazgatót, mert azzal lerombolnák azt a szakmai munkát, amely az utóbbi időszakban a Nemzeti Színházban folyt. Blaskó nem tartotta szerencsésnek Alföldi újságírónőnek adott válaszát, de azt egy bocsánatkéréssel meg lehetne oldani.

05

Mi hangzott el valójában a beszélgetésen?

Idézet a 2011. május 20-i sajtótájékoztató jegyzőkönyvéből:

Sinkovits Szilvia : Sinkovits Szilvia Nemzeti 1 Televízió, Én azt szeretném kérdezni, hogy azok után, hogy nagy írók műveit ilyen provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja, hogy le kellene mondania?

Alföldi Róbert: Nem.

Gálos Orsolya: Visszakérdezhetek, hogy látta –e ezeket az előadásokat?

Alföldi Róbert: Mit látott?

Sinkovits Szilvia: Hát, megmondom őszintén, hogy nem láttam, de...

Alföldi Róbert: Akkor miről beszélünk?

Sinkovits Szilvia: De láttam Az ember tragédiájából az orális jelenetet, ami...

Alföldi Róbert: Ajánlom Önnek - el fogom küldeni, nagyon szívesen - a római színt, olvassa el! Madách Imre írta. Az ember tragédiája.

(Valaki: Tedd vissza a mikrofont!)

Sinkovits Szilvia: Ön szerint például egy 12 éves gyerek megnézheti ezeket a műveket?

Alföldi Róbert: Meg bizony! És Önnek pedig kívánok ilyen orális szexet innentől kezdve egész életében.

Újságíró1: Mi az a Nemzeti 1 televízió, bocsánat? Micsoda? Azt ki fizeti? Azt kinek a pénzéből fizetik?

Alföldi Róbert: Gyerekek, nem kell ezzel foglalkozni! Ennyi!

Újságíró 1: De egy ilyen kérdést, ha ő se jár a Nemzeti Színházba! Kinek a nevében beszél?

Sinkovits Szilvia  De miért járjak a Nemzeti Színházba, amikor ilyen darabok vannak!

Újságíró 2:           Maga egy újságíró!

Újságíró 3:           Miről beszélsz ha nem láttál semmit?

Alföldi Róbert:       Ssss ( csitít)

Újságíró 2:             Újságíró, objektív tájékoztatás....Mert ez egy közintézmény... engem az érdekelne.