Ioan Holender: Szóba sem jön a budapesti operaigazgatóság

2011.06.02. 17:52
A bécsi Staatsoper volt igazgatója, Ioan Holender szerint abban az esetben, ha Horváth Ádám marad a Magyar Állami Operaház vezetője, folytatódhat vele az eddigi munkakapcsolat, számára azonban szóba sem jött, hogy elvállalja a budapesti intézmény igazgatását.

Ioan Holender az Indexnek azt mondta, elégedett a mostani New York-i és más szerződéseivel, nincs szándékában Budapestre jönni.

A Staatsoper 2010-ben távozott igazgatójáról már tavaly is felröppent a hír, hogy a Magyar Állami Operaházba teszi át székhelyét. Egy éve az Österreich című lap azt írta, hogy Holender már a következő budapesti évad programját kezdte tervezni. A volt bécsi direktor neve az utóbbi napokban ismét felmerült, miután a kulturális tárcát is magábafoglaló Nemzetierőforrás-minisztérium irányítójának, Réthelyi Miklósnak beletört a bicskája az új operaházi főigazgató kinevezésébe.

Holender elmondta, a közelmúltban találkozott Réthelyivel, és személyesen ismeri Szőcs Géza kulturális államtitkárt is, de egyikőjüktől sem kapott ajánlatot a posztra. Korábban az a hír röppent fel, hogy Orbán Viktor kiszemeltje Holender, és Horváth Ádám szerdai kinevezésének visszamondásához is van köze a miniszterelnöknek.

A romániai születésű, egykor bariton énekesként feltűnt Ioan Holender csaknem húsz évig igazgatta a bécsi operát.

Kinevezték, aztán mégsem

Anniy biztos, hogy a Nemzetierőforrás-minisztérium szerdán kora délután közleményben jelentette be, hogy Réthelyi Miklós miniszter Horváth Ádámot, a Magyar Állami Operaház eddigi miniszteri biztosát azonnali hatállyal az intézmény főigazgatójává nevezte ki. Néhány órával később a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is kiadott egy közleményt. Ebben azt írták, Orbán Viktor a keddi kormányülésen megmondta Réthelyinek, ne hozzon döntést a főigazgatói posztról, Horváth kinevezését pedig sztornózták.

Réthelyi Miklós nemcsak a miniszterelnök intését hagyta figyelmen kívül, hanem a kulturális ügyekkel foglalkozó államtitkáraiét is.