Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Ritka Mozart kották kerültek elő Angliában

2011.06.04. 12:45

Az ifjú Mozart hat rövid szerzeményének ritka kottáira bukkantak az angliai Reading városának jótékonysági boltjában.

Csak egy doboznyi kotta volt, amelyeket a Newbury bolt nem tudott eladni, és mivel mi kifejezetten a zenére specializálódtunk, átküldték őket hozzánk - mondta a Reading városában működő Oxfam jótékonysági zeneboltban dolgozó Elestr Lee, aki azonnal felfigyelt a kottafüzet borítóján lévő szokatlan betűmetszetre.

"Egyértelmű volt, hogy nagyon régi, mivel metszési technikával készült, ezért azonnal elkezdtem kutatni" - mondta az önkéntesként dolgozó Lee. Hamar kiderült, hogy a hat darab rövid szonátát rejtő gyűjteményt 1765-ban nyomtatták, az ifjú Mozart londoni látogatása idején.

A szakember lefordította a gyűjtemény elején szereplő francia írást, majd rájött, hogy a zongora és hegedű darabokat tartalmazó kottafüzet egy ritka második nyomtatása az eredeti kiadásnak, amelynek mindössze egyetlen másik ismert másolatáról tudnak. "Fogalmunk sincsen, hogy hol lehetett az elmúlt 250 évben" - idézte Leet a BBC brit közszolgálati műsorszóró honlapja.

A különleges adomány a becslések szerint a háromezer fontos, vagyis majdnem egymilliós leütési árat is elérheti a londoni Sotheby's szerdai árverésén.