A legtöbb darab nemzetis a POSZT-on

2011.06.09. 13:33
Csütörtök délután kezdődik a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). A versenyprogram 15 előadásából hármat a Nemzeti Színházból válogatott be Szilágyi Lenke fotóművész, Vekerdy Tamás pszichológus és Urbán Balázs színikritikus.

A tíznapos fesztivált csütörtök délután Réthelyi Miklós erőforrás-miniszter, Töröcsik Mari színésznő és Páva Zsolt pécsi polgármester nyitja meg. A POSZT előző tíz évének művészeti vezetője Jordán Tamás és Simon István ügyvezető tavaly köszöntek le pozíciójukról, helyükre Márta István és Stenczer Béla kerültek.

Akár politikai üzenetként is értelmezhető az, hogy a POSZT versenyprogramjának civil összeállítói a 15 darabból hármat a Nemzeti Színházból választott be, köztük egy Alföldi-rendezést is, a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországbólt. A Nemzeti ezen kívül A három nővérrel és az Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című darabbal képviselteti magát a színházi fesztiválon.

A Nemzetit a debreceni Csokonai Színház követi két darabbal (Mesés férfiak szárnyakkal, A revizor). A többi színház egy-egy darabbal képviselteti magát, így a Pécsi Nemzeti Színház a Parasztoperával, a Bárka Színház a Nehéz című művel, a Pintér Béla Társulat a Szutyokkal, a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban című darabbal. De versenyprogramba került a Vígszínház is a Mikvével, a Katona József A Mizantróppal, a HOPPart Társulat a Chicagóval, a nehéz helyzetbe került egri Gárdonyi Géza Színház pedig a Prolik című előadásával.

A versenyprogramba két határon túli színház egy-egy előadása is bekerült, így a Kolozsvári Állami Magyar Színház a Leonce és Lénával, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház pedig A velencei kalmárral.

A versenyprogramban szereplő előadások nagy részére már elfogytak a jegyek, de az ún. off-programban még számtalan produkciót láthatnak a 30 helyszínen zajló fesztiválra látogatók. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a POSZT mintegy ötvenezer látogatót vonz.