Kaftános farkas a gyermekprogramban

2011.06.14. 21:12

Bocsánatot kért az osztrák állami televízió, amiért levetített egy régi Walt Disney-rajzfilmet , amelyben kritikák szerint a harmincas évek zsidóellenes közhelyei nyilvánulnak meg. (A kaftános farkas a 6. perc után látható.)

A The Three Little Pigs (A három kismalac) című rajzfilmben a gonosz farkast többek között zsidó házalóként ábrázolták hosszú orral, szakállal és kaftánban, amint megpróbál bekéredzkedni a malackák egyik házába.

Az osztrák hírügynökség tájékoztatása szerint a rajzfilmet a múlt héten sugározták a tévécsatorna egy gyermekprogramjában.

Wolfgang Lorenz programigazgató "mély sajnálkozását" fejezte ki kedden, amiért a rajzfilm adásba került. Elismerte, hogy melléfogás történt, és leszögezte, hogy ilyen hiba többé nem fordul elő.

Elsőként a Falter című heti magazin kritizálta a tévét a történtekért.

Az eredeti farkas

A rajzfilmnek egyébként két változata van, a zsidósra karikírozott, jiddis akcentussal beszélő farkast átrajzolták a film megjelenése után a Disneyt ért antiszemita vádak miatt (miközben a hanghordozása megmaradt). A 30-as évek elején, közepén a faji sztereotípiák gyakoriak voltak a hollywoodi produkciókban is.

És az újrarajzolt