Auguszta
-3 °C
2 °C

Tizenhárom milliót adtak egy Beatles-fotóért

2011.07.21. 12:14
Kapcsolódó cikkek (1)
Több mint 360 ezer dollárért (68 millió forint) keltek el a Beatles együttes első amerikai koncertjén készült ritka fotók szerdán éjszaka egy New York-i árverésen.

A Beatles 1964. február 11-én adta első amerikai koncertjét Washingtonban, az akkor 18 éves Mike Mitchell fotóit szerdán éjjel a Christie's árverezte el.

Gombafejek közelről és hátulról

Az aukción kalapács alá került, korábban nem ismert fotók és más Beatles-fellépésekről készült képek összértékét eredetileg százezer dollárra becsülték. Mitchell felvételeinek értékét növelte, hogy karnyújtásnyi távolságról fotózott, a washingtoni koncert előtti sajtófotózáskor még a színpadra is felugrott.

Fantasztikus négyes - 360 000 dollár
Fantasztikus négyes - 360 000 dollár

Az árverés legizgalmasabb darabja a várt 2-3 ezer dollár helyett 68 ezer dollárért (12,8 millió forintért) talált gazdára. A fotón közvetlen közelről látható hátulról a "fantasztikus négyes". Egy Ringo Starr-ról készült képért, amelyen a sztár dobol és énekel, több mint nyolcezer dollárt (másfél millió forintot) fizetett a győztes licitáló.

Cathy Elkies, a Christie's szakértője elmondta: számítottak arra, hogy a licitáláskor jóval feljebb kúsznak a becsült árak. "A Beatles-rajongók szenvedélyesek. A sohasem publikált képek előkerülése jócskán felizgatta a kedélyeket" - fogalmazott.

A szakértőket meglepte, mennyire kevés fotó készült az első koncertről. A Christie's popkultúra tanácsadója úgy vélte: Mitchell fekete-fehér fényképei nemcsak ritkaságuk miatt, hanem azért is izgalmasak, mert "élő" és "bensőséges" képet tükröznek a Beatlesről.

A ma már 65 esztendős washingtoni művészfotós, Mitchell korábban úgy nyilatkozott, hogy az akkori szervezés mellett még megtehette, hogy ilyen képeket készítsen. Mitchell hosszú évekig a pincéjében őrizte a felvételeket egy dobozban. Az árverésre bocsátott nyomatokat digitális technikával készítette a negatívokról, mert szerinte így a hagyományos sötétkamrás előhívásnál jobb minőséget tudott elérni.