no

Boros-Szikszai kiállítás a Millenárison

2011.08.04. 16:55 Módosítva: 2011.08.04. 16:59
A 90-es évek óta népszerű, veterán sci-fi és fantasy illusztrátorok mellett féltucat hasonlóan tehetséges újoncot mutat be augusztus 6-ig, most szombatig a Millenárison megrendezett kiállítás.

A szervező az 1997-ben indult rpg.hu portál, ami ma már lfg.hu néven fut, de változatlanul a hazai geek közösség első számú gyűjtőhelye és a szerepjátékos élet zászlóshajója. Az oldal 2003-ban nyitotta meg az art.rpg-t, ahová afféle magyar Deviantartként az ismert és kevésbé ismert hazai művészek tölthetik fel az épp aktuális munkáikat, az olvasóközönség pedig ugyanúgy kommentelheti a Boros-Szikszai páros munkáit mint a mangarajongó csajokét.

A Millenáris Teátrum épületének Piros-Fekete Galériájában berendezett kiállítás a közösség legtehetségesebb és legaktívabb tagjainak munkáiból válogatott. A művészek neve biztosan ismerős a mai harmincas-negyvenes, Bíborhold és Rúna magazinokon, valamint a Griff-, Valhalla-, Beholder- és Cherubion-regényeken felnőtt generációnak. Megnézhetjük többek között a tavaly elhunyt Zsilvölgyi Csaba képeit, Lipták László ornamentikáit, Buttinger "Kismészáros" Gergely festményeit, a kardos-páncélos borítók után a mangastílusra váltó Vida László nőalakjait, a kártyaillusztrációban is utazó Ruzsinszki Zsolt fantasy életképeit és persze Boros-Szikszaiék Chesley-díjjal jutalmazott oroszlános festményét is.

Persze a női alkotók is legalább olyan tehetségesek, mint férfikollégáik. Jó elmerülni Cserny Tímea és Körmendi Ágnes képi világában, ami a régi középkori kódexeket és az angyalos-szörnyes templomablakokat idézik. Lőrinczy Judit kellemesen szürreális festményei mellett pedig teljesen természetesen hatnak a mangarajzoló Vincze Andrea tündérei.

A képek közül szó szerint kilógnak Hartmann Krisztián szörnyfejei, amik első látásra a hazai filmgyártást is megjárt habszivacs figuráknak tűnnek, valójában viszont kerámiából készültek.

Art.rpg kiállítás
Millenáris Park, Teátrum, Piros-Fekete Galéria
Július 24-augusztus 6, délelőtt 11-től este 7-ig