Leszedette Saudek fotóját egy látogató

2011.08.24. 21:38
A világhírű cseh fotóművész Fekete bárány és fehér holló című fotóját leszedette egy nő az ausztráliai kiállításról, mivel úgy vélte, hogy azon egy kiskorú lány prostituálása látható.

Az ausztráliai a Ballaratban megrendezett fotóbiennálén kisebb botrányt kavart az, hogy eltávolították Jan Saudek egy képét, miután egy látogató több hivatalnál panaszt tett, mert szerinte a Black Sheep and White Crow című képen egy gyermekét áruló nő látható.

A szponzorokat féltették

Bár a Ballarati Nemzetközi Fotóbiennále szervezői nem kaptak semmilyen utasítást, a képet kivették a Jan Saudek-kiállítás anyagából. A Dolce Vita című kiállítás egyébként külön teremben látogatható, és a bejáratnál felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy csak felnőtteknek ajánlják megtekintését.

Sara Saudkova - a fénykép felnőtt modellje (a fotós fiának felesége és szintén fotóművész) - szintén nem értette a kifogást, és kissé zavarba hozta, hogy ekkora vihart kavart a kép - nyilatkozta az igazgató.

Az 1935-ben született fotóművész munkáiban az erotika és a szexualitás fontos szerepet tölt be, ám modelljei nem szépségideálok: fotóin gyakran látható kövér, csúnya, idős, vagy testi hibás ember. A cseh fotós bár első felvételeit 1950-ben készítette, és 69-ben már önálló kiállítása volt Amerikában, hivatalos gyári munkáját csak 1984-ben fejezhette be, ekkor engedélyezték számára a hatóságok, hogy művészként dolgozhasson tovább.