A Király fürdőben folytatja a Tűzraktér

2011.09.09. 14:50
Az új művészeti helyszín szeptember 10-én nyílik a Király fürdőben, de még perben állnak az előző helyüket visszavevő Terézvárossal.

Vízraktér néven a budai Király fürdőben szerveznek zenei, filmes, irodalmi és családi programokat, színházi és mozielőadásokat a tavasszal bezárni kényszerült Tűzraktér üzemeltetői.

Gräff Alexandra, a Vízraktér sajtóreferense kedden elmondta, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-vel decemberig kötöttek megállapodást, addig mindenképpen állandó programmal lesznek jelen a Fő utcában.

"A Vízraktér nem egyszerűen a Tűzraktér helyszín- és némileg profilváltása, hanem más alkotócsoportokkal - Szabad az Á, Picasso Point, Magyarhangya - és a fürdővel közös vállalkozás" - hangsúlyozta a sajtóreferens, hozzátéve: a programkínálat hasonló lesz a Tűzraktéréhez.

Tánc, színház, cirkusz

A Magyarhangya által szervezett filmklub napközben hagyományos vetítésekkel, esténként pedig - a technikai adottságok miatt - zenekar által kísért némafilmekkel vagy silent moziként, azaz fülhallgatóval követhető hangosfilmekkel fog működni. A programban helyet kapnak tánc-, színházi és cirkuszi előadások, performanszok, irodalmi estek, vitadélutánok, térspecifikus kamarakoncertek, kiállítások, gyermekprogramok, valamint hétvégenként iparművészeti vásárok fiatal képzőművészek alkotásaiból - sorolta a Vízraktérmunkatársa.

Pereskednek a hatodik kerülettel

A Tűzraktér régi, Hegedű utcai épületében már nem folyatnak tevékenységet, mostanra csak az iroda és néhány művész maradt a házban. A tulajdonos VI. kerületi önkormányzattal kialakult vitát azonban nem sikerült rendezni, ezért a szeptember 20-án kezdődő perben a bíróságnak kell majd ítéletet hoznia.

Terézváros önkormányzata márciusban írt ki pályázatot a Hegedű utcai épület üzemeltetésére, ez azonban sikertelenül zárult a jelentkezők hiánya miatt. A pályázatot akkor az önkormányzat pénzhiánnyal indokolta, és havi hárommillió forint bérleti díjat kért az ingatlan használatáért.

A Tűzraktér üzemeltetői a sikertelen kiírás után részletes működési koncepciót nyújtottak be az önkormányzathoz, amely azonban végül úgy döntött, hogy az épületet a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt.-nek adja üzemeltetésbe, a Tűzrakteret pedig május 6-ig az ingatlan átadására szólította fel.