Be is zárt, meg nem is a Pecsa

2011.09.16. 11:38
Mint ismert a Fővárosi Közgyűlés még tavaly év végén hozott elvi döntést arról, hogy a Petőfi Csarnok beolvad a Trafó Kortárs Művészetek Házába, de ez időközben elmaradt, sőt áprilisban nyilvános pályázatot írtak ki az ingatlan üzemeltetésére, amiben a jelenlegi közművelődési profil megtartása is feltétel volt.

Fogarasi Lajos, a Petőfi Csarnokot üzemeltető nonprofit Kft. igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a pályázat szerint július 1-től kellett volna az új bérlőnek tíz év időtartamra átvenni a helyet, de az önkormányzat nem hirdetett győztest, így a régi alkalmazottak maradtak, akik viszont már nem szerveztek semmilyen programot, lévén, hogy július elsejével úgyis más veszi át tőlük az üzemeltetést.

Fogarasi elmondta, hogy erre pénzük sem lett volna, mivel amíg 2010-ben 106 millió forintból gazdálkodtak, addig az idei évre 47 milliót kaptak, ami már régen elfogyott. Olyannyira, hogy a mostani, őszi időszak üzemeltetési költségeire augusztusban még kellett kérniük az önkormányzattól egy keretet, amit meg is kapták.

Új üzemeltető bejelentése helyett jelenleg a nonprofit Kft. végelszámolása zajlik. Erről augusztus 31-én hozott döntést a fővárosi közgyűlés (az erről szóló jegyzőkönyvet itt lehet elérni). A végelszámolást 2012 január elsejéig le kell zárni, ekkor megszűnik a cég. Szeptember 15-ével az összes szakalkalmazottat elbocsátották, és az év végéig a maradék ötnek is felmond a Fővárosi Önkormányzat.

Az ingatlanba jelenleg még be lehet menni, de lényegében a hétvégi bolhapiacon kívül, ami október végéig maradhat, megszűnt minden program.