Dörner miatt letiltják a darabot a Sütő-örökösök

2011.10.25. 18:12 Módosítva: 2011.10.25. 18:17
Nem játszhatja Dörner György az Új Színházban a beharangozott Sütő András-darabot, mert jogörökösei letiltották a Káin és Ábel című drámát.

Október 6-án nevezte ki Tarlós István az Új Színház élére Dörner Györgyöt, ami komoly tiltakozást váltott ki. Korábban többek között Jirzi Menzel és Pokorny Lia jelezte, hogy nem kíván Dörnerrel dolgozni, most váratlanul a pályázatban szereplő alkotás jogörökösei jelezték, hogy nem engedik bemutatni a művet. A Színház.hu-n jelent meg a levél:

"Az Új Színház újonnan kinevezett igazgatójának pályázata és közéleti megnyilvánulásainak szellemisége annyira eltér az öt éve elhunyt Sütő András író életművétől, toleranciát hirdető, kirekesztés ellen küzdő életfelfogásától, hogy az ellentéteket áthidalhatatlannak találjuk. Így a pályázatnak a „Káin és Ábel” című dráma bemutatására vonatkozó terve nem valósulhat meg. Nem járulunk hozzá, hogy az Új Színház Sütő András műveket állítson színpadra" - írták Sütő András jogörökösei.

Závada Pál már korábban közölte, hogy nem engedi, hogy Dörner színháza bemutassa a Jadviga párnája című regénye színpadi változatát. A darabot idén mutatták volna be az Új Színházban.