Vanda, Paula
-2 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Tarlós nem hajlandó magyarázkodni Dörner György kinevezése miatt

2011.10.26. 21:42
A főpolgármester szerint egyetlen mondat miatt döntött Dörner amúgy nem túl színvonalas pályázata mellett. Eszerint lennie kell Budapesten egy olyan színháznak, ahol klasszikus magyar szerzők darabjait, klasszikus rendezésben mutatják be.

Nem hajlandó magyarázkodni Tarlós István főpolgármester Dörner Györgynek, az Új Színház élére való kinevezése miatt, sem itthon, sem külföldön. Erről Tarlós István a Hír Tv Rájátszás című szerdai műsorában beszélt.

A műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy válaszolt-e a Német Színművészeti Akadémiának arra a levelére, amelyben a szervezet arra szólítja fel, hogy vonja vissza az Új Színházzal kapcsolatos döntését, azt mondta: válaszolt valakinek, aki érdekes felvetéssel kereste meg.

"Nem tudom, hogy a német művészeti akadémiának egyrészt milyen információi vannak arról, hogy ki lett az igazgató Budapest egyik legkisebb színházában, másrészt fogalmam sincs, hogy ehhez mi köze van" - tette hozzá.

Tarlós István a kérdésekre válaszolva egyebek mellett azt mondta: Dörner Györgynek színművészeti diplomája van, és azért döntött mellette, mert szerepelt egy kulcsmondat az egyébként "nem túl színvonalas" pályázatában. Eszerint lennie kell Budapesten egy olyan színháznak, ahol klasszikus magyar szerzők darabjait, klasszikus rendezésben mutatják be - fűzte hozzá.

Dörner György intendánsáról Csurka Istvánról azt mondta, hogy ha nem politikusként, hanem drámaíróként gondolunk rá, akkor kijelenthető, hogy "korunk egyik legnagyobb drámaírója".

A Német Színművészeti Akadémia levelére visszatérve még azt is mondta, nem gondolja, hogy uniós akcióról van szó, sőt azt sem, hogy az akadémia magától "mozdult rá erre az érthetetlen akcióra, az az érzésem, hogy valakik már megint külföldre rohangálnak panaszkodni"- fűzte hozzá.

A főpolgármester hangsúlyozta: nem hajlandó magyarázkodni, "meghoztam egy döntést, attól, hogy itt előfeltételezésekkel kiabálják tele fél Európát, azért mert egyetlen színház vezetésében változás következett be, nem ok arra, hogy meggondoljam magam".

A darmstadti székhelyű Német Színművészeti Akadémia honlapján közzétett állásfoglalás felhívja a német kormányt: "ne engedje, hogy Magyarország tovább távolodjon az Európai Unió alapvető elveitől".