150 milliárdból újult meg a Bolsoj

2011.10.28. 19:25

Nagyszabású gálakoncerttel nyílt meg újra Oroszország egyik legnagyobb és a világ egyik legjelentősebb opera- és balettszínháza, a moszkvai Bolsoj. Az 1776-ban alapított és mai épületében 1825-től működő Nagyszínház teljes megújulását ünneplő megnyitó az év kulturális eseményének számít Oroszországban. Épp fennállásának 180. évében, 2005-ben kezdődött a nagyszabású rekonstrukció, amelynek köszönhetően a legkorszerűbb műszaki megoldásokkal, de 19. századi fényében pompázik ismét az épület.

Szokatlan képpel nyitott a Bolsoj történelmét bemutató, nem mindennapi gálakoncert. Dmitrij Csernyakov a színház újjáépítői előtt tisztelegve jelképesen őket vonultatta fel először a színre. A 6 év alatt 3600 restaurátor, építész, több száz szakember dolgozott a Bolsoj rekonstrukcióján, amelynek során több mint kétszeresére, 70 ezer négyzetméterre nőtt annak területe. A színházbelső II. Miklós cár korát idézi, a híres cári folyosó selyemszövet tapétáit a moszkvai novoszpasszkiji kolostorban szőtték újra és 400 kilogramm aranyfestéket használtak fel a falakat, erkélyeket borító ornamentika megújítására.

A 21 milliárd rubeles (kb. 150,5 milliárd forintos) beruházás eredményét látni és ünnepelni megjelent a koncerten Dmitrij Medvegyev orosz elnök mellett számos állami méltóság, politikus, az üzleti elit, a kulturális élet több kiválósága. Külföldi állam- és kormányfők, a színházi és filmszakma hírességei is meghívást kaptak. Feltűnt a közönség soraiban Monica Bellucci olasz színésznő is, s a Lenta.ru híroldal szerint fellép a színpadon Plácido Domingo operaénekes.

A műsorban az orosz opera-és balett klasszikusaiból, a Bolsoj legnagyobb produkcióiból adnak ízelítőt a honi és külföldi művészek.