Hatalmas siker a Budapesti Fesztiválzenekar washingtoni koncertjén

MTI/Index
2011.10.28. 08:28

Tapsviharral és két ráadás darab előadásával zárult a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András zongoraművész szerdai fellépése a washingtoni Kennedy Centerben. "Jó volt látni, hogy a helyi zenekar számos tagja eljött a koncertünkre, és persze a közönséggel való találkozás is megható volt két év távollét után" - nyilatkozta az MTI-nek Fischer Iván, aki sokáig a Washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető vendégkarmestere, majd 2008-tól 2 évig zeneigazgatója volt.

"Fischer Iván visszatért a városba... az itteni közönségnek minden oka megvolt rá, hogy hiányolja" - írta csütörtökön a The Washington Post internetes kiadásában Charles T. Downey. A zenekritikus az előadást "nagyszerűnek", Schiff András Bartók-interpretációját "mesterinek", a zenekart pedig "olyan egységesnek, felvillanyozottnak és ragyogónak" nevezte, amilyet szerinte ritkán lehet hallani. A magyar zeneművészek Bartók Béla parasztdalait és II. zongoraversenyét, valamint Franz Schubert IX. szimfóniáját adták elő, majd a ráadásban szintén e két komponista egy-egy darabját.

"Ezt a műsort Budapesten is el fogjuk játszani november 3-án, 4-én és 6-án. Nagyon szeretem Bartókot Schuberttel párosítani. Mind a két szerzőt mélyen lírainak tartom, és mindketten zseniálisan bánnak a ritmussal és általában az idővel" - hangsúlyozta Fischer Iván.

"A koncertterem nagyon sok emléket idéz. El is mondtam a közönségnek, hogy milyen örömet jelent nekünk ugyanarra a színpadra fellépni, mint ahol Bartók Béla koncertezett Szigeti Józseffel 1940-ben. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy ezen a legendás helyen a fesztiválzenekar kamaracsoportjai Bartók műveiből összeállított koncertet adjanak, mégpedig olyat, amely megvilágítja Bartók zeneszerzői, pedagógusi és tudományos munkáját is. Nagy öröm volt látnom, mennyire szeretik Washingtonban Bartók zenéjét" - nyilatkozott a repertoár összeállításáról Fischer Iván.

A fesztiválzenekar és Schiff András szombaton a New York-i Carnegie Hallban lép fel a Kennedy Centerben bemutatott Bartók- és Schubert-művekkel. Az előadást élő webcastban közvetíti az amerikai NPR közszolgálati rádió.