Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Szőcs: Nem volt helyes Csurka száműzése a magyar kultúrából

2011.11.09. 10:41
Szőcs Géza kulturális államtitkár a Magyar Rádió 180 perc című adásában kiállt Csurka István és Dörner György mellett. Szőcs szerint meg kell nekik adni az esélyt arra, hogy megmutassák a hozzáértésüket.

A kulturális államtitkár az interjúban kijelentette, hogy nem kíván a fővárosi döntésekbe beleszólni, és mivel az Új Színház igazgatói kinevezése fővárosi hatáskör, neki semmiféle kompetenciája nincs az ügyben, ezért is nem ment el a kulturális bizottság hétfői meghallgatására.

"Nem az Új Színházban és nem most"

Szőcs Géza a rádió riporterének ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy Csurkának a magyar politikából való száműzéséből „nem kellene annak következnie, hogy a rendszerváltás egyik jelentős szellemi előkészítőjét többé nem engedjük színpadra”. Az államtitkár szerint Csurka István száműzése a magyar kultúrából nem volt helyes.

Szőcs ugyanakkor leszögezte, hogy „ha az Új Színház, vagy bármely másik színház rasszista, uszító, antiszemita, fajgyűlölő, embertelen tartalmakat üzenő darabok tervével állna elő, annak megálljt kell parancsolni".

Szerinte Dörner Györgynek és Csurka Istvánnak is "meg kell adni azt az esélyt – és meg kellett volna már adnunk hosszú ideje -, hogy a színpadon mutassák meg hozzáértésüket, igazgatóként és dramaturgként is. De ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül az Új Színházban, és feltétlenül most kellett volna megtenni, de ismétlem, ez nem tőlem függ, és nem kívánom vitatni Tarlós István és kollégái kompetenciáit ebben” – nyilatkozta az államtitkár.