Tóth Orsi is Junior Prima díjat kapott

2011.11.17. 19:46
Hét harminc évnél fiatalabb színész, egy rendező, egy táncos és egy díszlettervező kapta meg idén a Junior Prima díjat Magyar színház- és filmművészet kategóriában. Az ötvennégy jelölt közül tízen vehették át az elismerést. A díjazottak közt van Tóth Orsi és Kovács Lehel is.

Idén is átadták a Magyar színház- és filmművészet kategóriában a Junior Prima díjakat. Először öt éve osztották ki az elismeréseket a 30 év alatti nemzedék kiemelkedő tehetségei között. A Prima alapítvány célja a művészeti és kulturális értékek átadása, ezzel együtt pedig az új generáció támogatása.

A Junior Prima Díj plakettje mellett 7000 euróval járó díjakat a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja, Takács Ildikó, a kategória társalapítója, az FHB Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságának elnöke, Spéder Zoltán, valamint a zsűri tagjai közül Molnár Piroska, Eszenyi Enikő és Bálint András adta át.

„Nem elég ezeket a tevékenységeket az érett művészek köreiben értékelni, hanem szükséges és indokolt az ifjú feltörekvő nemzedékek pályafutását is nyomon követni és díjazni. Nem csak azért, mert lehet, hogy legalább akkora tehetségek, mint a most már befutottak, hanem azért is, hogy a fiatal nemzedékek hatást gyakoroljanak az újabb és újabb generációkra.” – mondta Spéder Zoltán, a kategóriát alapító FHB Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságának elnöke. Spéder Zoltán hozzátette, hogy a kategória társalapítója, az FHB Bank lehetőségeihez mérten a jövőben is megpróbálja ezt a támogatást folytatni.

A díjazottak

A díjak a szakmai zsűri döntése alapján kerültek odaítélésre.  Az ötvennégy jelölt közül tíz fiatal tehetségre esett a választás. Díjat kapott Cziegler Balázs, díszlettervező diplomaszerzése óta majd negyven darab díszletét álmodta meg.

Göttinger Pál fiatal rendező, prózai előadások mellett, barokk és kortárs operát is rendezett már.

Grisnik Petra színművész játszott már operettben, drámában, és vígjátékban is.

Kovács Lehel, aki sokak szerint Al Pacinóra hasonlít külseje és tehetsége alapján, elismerését nem csak színházi szerepeinek, de filmes munkáinak is köszönheti. Többek között szerepelt a Madein Hungaria és az Intom fejlővés című filmekben is.

Józan László, akit Eszenyi Enikő szerződtette le az egyetem elvégzése után a Vígszínházba, a fiatal színművész azóta számos, nagy szerepen van már túl.

Ötvös András, aki jelenleg a Katona József Színház tagja, 2010-ben elnyerte a legígéretesebb pályakezdő díjat is.

Pál András aki az egyetem után már saját társulatot alapított, számos jelentős szerepet tudhat maga mögött, jelenleg a Magyar Színház társulatának tagja.

Pazár Krisztina, címzetes magántáncos, aki még nincs 30 éves, de saját bevallása szerint már eljátszhatta eddigi összes, nagy szerepálmát.

Megkapta a Junior Prima díjat Polgár Csaba is, aki nem csak színművész, de rendező is egyben, 2011-ben elnyerte a legjobb színházi előadásért járó díjat.

Tóth Orsi, aki már nemzetközi színész karriert tudhat maga mögött, és aki jelenleg játszik a Nemzeti Színházban, a Pesti Színházban és Mundruczó Kornél Nehéz Istennek lenni című előadásában is. A színésznő Mundruczó Kornél több filmjében játszott főszerepet, de dolgozott Koltai Lajossal is a Sorstalanságban, illetve Koltai Róbertben a Világszám című filmben.

Dr. Takács Ildikó a Prima Primissima kuratórium tagja elmondta, a kategória nagyon közel áll a szívéhez, valamint bejelentette, hogy a december 2.-i gálán csak Junior Prima díjazottjai lépnek fel, és nagyon várja már a közös munkát a fiatalokkal.

Spéder Zoltán az Indexet is kiadó CEMP Zrt. igazgatóságának elnöke.