Kulturális fesztivállal készülnek a britek a 2012-es Olimpiára

2011.12.02. 12:06 Módosítva: 2011.12.02. 12:07
Nem csak sport vár a londoni olimpiára érkezőkre, hanem kultúra is. Shakespeare-feldolgozások, Yoko Ono és Sam Mendes várja azokat, akiket nem csak a sportolók érdekelnek.

Több hónapos kulturális fesztiválra készül a brit főváros az olimpiai játékokkal párhuzamosan. Shakespeare-rel, élő zenével, és London történelmét bemutató show-val teszi különlegessé a BBC a 2012-es Londoni Olimpiát. A BBC London 2012 rendezője szerint a műsor mindenkinek tartogat valamit. A program részét képező monumentális zenei fesztivál, a leghatalmasabb élő zenei esemény lesz, amit a BBC valaha színpadra állított. A júniusi koncertsorozat fellépői között lesz a Florence and the Machine, a Hackney Born, Leona Lewis és a Plan B.

A hírek szerint új Shakespeare-feldolgozásokat is színpadra visznek, a színészek listáján, olyan nagy angol nevek szerepelnek, mint Patrick Stewart (X-men), Ben Whishaw (Parfüm, egy gyilkos története), vagy Niamh Cusack (Azután). A rendezői székeket Thea Sharrock és Sam Mendes foglalja el.

„Az 1948-as Londoni Olimpia volt az utolsó, amin aranyérmet lehetett nyerni zeneszerzés és művészet kategóriában. A Kulturális Olimpia ötletével az Olimpia visszatér a gyökerekhez.” – nyilatkozta Mosey.

Az esemény alkalmából a Radio 3 és a Film Four négy rövidfilmet készített. A kulturális show keretében Anish Kapoor gigantikus tornyának építéséről készült dokumentumfilm is bemutatásra kerül. A tornyot mostanra csak az angol Eiffel-toronyként emlegetik, a hatalmas piros építmény ugyanis uralja az eget az Olimpiai faluban.

A képzőművészeti programok között szerepel Yoko Onónak a londoni Serpentine Gallerybe tervezett kiállítása. Damien Hirst munkáit a Tate-ben, Lucien Freud alkotásait, pedig a National Portrait Gallery-ben állítják ki.

A helyszínek között azonban nem csak múzeumok és színházak szerepelnek. A BBC ugyanis elképesztő kültéri programokat is kínál. Koncertek sorozatára készülnek Glasgow-ban, Cornwallban, Belfastban és a Shetland-szigeteknél.

Az Olimpia hivatalos zenéjét a brit Elbow zenekar szerezte, a hat perces szám címe First Steps lett. A vezető énekes Guy Garvey úgy nyilatkozott, a banda földöntúli örömöt érzett mikor megkapta a felkérést, és komoly kihívást jelentett számukra elkészíteni a dalt, amit a BBC az Olimpia alatt végig használni fog.

A zenekar elárulta, a jellegzetes Garvey vokál helyett, most egy kórust használtak. A szám címe, vagyis a First Steps, az énekes elmondása szerint azokat a reményeket és törekvéseket jelenti, amit az ember azért visz véghez, hogy a legjobb sportolóvá váljon.