18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Az ügyészség vizsgálódik Dopeman Bazmeg-száma miatt

2011.12.06. 17:39 Módosítva: 2011.12.07. 12:03

"Emberek! Őszinte leszek, még engem is meglepett, de az ügyészség nyomozást indít a Bazmeg ügyben" - írja Dopeman a Facebook-oldalán. Dopeman, vagyis Pityinger László másfél hónapja jelentette meg a Himnusz sorait bazmegolással keverő rapszámát.

„A Mester, aki a várakozásaimmal szemben nem kapott semmiféle szerepet az október 23-ai egymilliós tüntetésen, kihasználta az időt és az alkalmat és a helyszínen sétálgatva megcsinálta a magyar poptörténelem első nemciki Himnusz-feldolgozását, vagyis inkább remixét, klippel együtt. Sőt, nemhogy nemcikit, hanem direkte vicceset csinált.” – írta a számról lelkes munkatársunk.

A szám miatt a Kurucinfo múlt héten kampányba kezdett, arra buzdítva a szélsőjobbosokat, hogy jelentsék fel a rappert. Dopeman információi szerint már az ügyészség nyomoz az ügyben.

Update: Az RTL időközben beszámolt arról, hogy az ügyészség 15 személy feljelentése alapján indított feljelentést. Az ügyészség szerint megáll a nemzeti jelkép megsértésének gyanúja. Ezért akár egyéves börtönbüntetés is kiszabható.

Pityinger úgy vélte, hogy nemzeti jelképet nem gyalázott, mivel a Himnusz az a szöveg és a dallam egysége, miközben ő egy saját számába emelt be néhány sort a Himnuszból, a dallamból pedig semmit.

„Ez egy szubjektív művészeti alkotás, ami szubjektív elbírálás alá tartozik. Nem követtem el bűnt. Amivel vádolnak, megalapozatlan.” – mondta lapunknak. Dopeman ugyanakkor megjegyezte, hogy számított ilyen reakciókra. „Ez a dal egy kőkemény csapás. Nem a megoldás, hanem a kérdésfeltevés. Hogy milyen világban akarunk élni. Aki a Kádár-rendszerben, az a feljelentést látva most hozsannázhat.”

Korábban a Fidesz indított izlésháborút

Az ízlésháború nem csak a szélsőjobb terepe, korábban a Fidesz is indított hasonló jellegű akciókat. A médiahatóság a közelmúltban ICE-T egyik számának lejátszása miatt vonta felelősségre a Tilos Rádiót, de az ügy kül- és belföldi visszhangját követően kihátrált a rapet démonizáló kezdeményezés mögül.

Az ügyben Grespik László feljelentése nyomán magánvádas büntetőeljárás indult. Az ügyvéd Paizs Miklós egy groteszk dalszövegét sérelmezte. A szerzőt első fokon felmentették, másodfokon elítélték, harmadfokon azonban jogerősen felmentették.

Paizs az Indexnek akkor azt mondta, hogy nem érti vádat, szerinte ugyanis a dalszöveg művészeti vagy politikai kérdés, nem rendőrségi ügy. "Az ízléstelenségért nem jár börtön."

A Paizs-szövegben szintén szereplő Lovas István polgári pert indított a szerző, a Budapest Rádió és annak műsorvezetője, Fiala János ellen. A per Lovas győzelmével végződött.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport