A VII. kerületi rendőrök nyomoznak Dopeman ügyében

2011.12.07. 17:17 Módosítva: 2011.12.07. 17:21

A VII. kerületi ügyészség nemzeti jelkép megsértésének vétsége miatt nyomozást rendelt el Dopeman himnuszának ügyében – erősítette meg az RTL Klub híradójának értesülését Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Tizenöt feljelentés alapján vizsgálódnak, a szóvivő közlése szerint a nyomozást a VII. kerületi rendőrkapitányság folytatja.

Pityinger László, vagyis Dopeman a Facebook-oldalán jelentette be a hírt kedden. "Emberek! Őszinte leszek, még engem is meglepett, de az ügyészség nyomozást indít a Bazmeg ügyben" – írta.

A Himnusz sorait bazmegolással keverő számot az október 23-i egymilliós tüntetésen mutatta be.

„Ez egy szubjektív művészeti alkotás, ami szubjektív elbírálás alá tartozik. Nem követtem el bűnt. Amivel vádolnak, megalapozatlan” – mondta lapunknak. Dopeman ugyanakkor megjegyezte, hogy számított ilyen reakciókra. „Ez a dal egy kőkemény csapás. Nem a megoldás, hanem a kérdésfeltevés. Hogy milyen világban akarunk élni. Aki a Kádár-rendszerben, az a feljelentést látva most hozsannázhat.”

Pityinger úgy vélte, hogy nemzeti jelképet nem gyalázott, mivel a Himnusz az a szöveg és a dallam egysége, miközben ő egy saját számába emelt be néhány sort a Himnuszból, a dallamból pedig semmit.