Hímezze át az egész világot!

2011.12.09. 17:25
Magyarország diktál Európának, és most itt a divatra gondolunk. Fotópályázatot hirdetünk, hogy megmutassuk, milyen lesz a jövő, amiben nem csak sportolókat díszítenek majd matyóhímzéssel és kalocsai mintákkal!

Először Button overalljára kúszott fel egy kalolcsai minta, azután Casillas kesztyűjén jelentek meg a matyó motívumok. Úgy tűnhet, hogy a magyar népi hímzés mindent eláraszt, ha így megy tovább, újból divat lesz a magyar népviselet, a H und M-ben bőgatyát árulnak majd és perge kalapot, az Ikeában peidg megjelennek a hímzett falvédők. Hogy azt mondja, "Az én uram csak a vizet issza, nem is sírom az én lányságomat vissza". Esetleg, hogy "Min herre dricker bara vatten, inte ens ungen tillbaka till min grav".

Ahogy Matolcsy György mondta, Magyarország Európa fordítózsámolya, és most már egyre inkább úgy tűnik, hogy ez a zsámoly is matyóhímzéssel van kipingálva. A magyar népművészet sportkarrierje után egyre több fiatal magyar divattervező használja ezeket a motívumokat, és most, hogy az állami haute couture divatházat megalapító Zoób Katinak maga Lévai Anikó ajándékozott kalocsai mintákkal teli könyvet, már semmi nem menti meg a világot attól, hogy indaként benőjjék a virágmintás magyar hímzések.

5

Képzeljük el ezt a szép, új világot, ahol nem csak az unortodox magyar gazdaságpolitika, de az ortodox magyar népi elemek is elfoglalják végre méltó helyük.

1

Vajon előbb vezetik be a Nemzeti Együttműködés Rendszerét az egész unióban, minthogy elérje a termoszférát az első kalocsai mintával díszített rakéta?

4

Vajon Pippa Middleton, vagy David Beckham hódol be először a magyar módinak?

3

Képzeljen el a nem is olyan távoli jövőt, fogjon kötőtűt, vagy inkább Photoshop-palettát, és mutassa meg nekünk, hogy hova hímezne matyó mintákat! Alkosson, ha már a téli estéken unja a kukoricahántást a fonóban!

2

A képeket küldje el az Indexnek, a legjobbakat matyó hímzéssel kipingált, díszkötéses Index-címlappal díjazzuk!

6