Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Előkerült egy elveszettnek hitt David Bowie-filmrészlet

2011.12.17. 14:49 Módosítva: 2011.12.17. 15:02
Elveszettnek hitt David Bowie-felvétel került elő egy nyugdíjas operatőr gyűjteményéből.

A 69 esztendős John Henshall közreműködött annak az 1973-as felvételnek az elkészítésében, amelyen Bowie a Top of the Pops programban a Jean Genie című számot énekli - közölte a BBC online hírszolgáltató.

Az egykori kameraman a napokban, a Brit Filmintézet egy rendezvényén beszélt a felvétel keletkezéséről, és egyúttal le is vetítette azokat a képsorokat, amelyeket senki sem láthatott 1973 januárja óta.

Az operatőr annak idején, a szám rögzítése után kért egy példányt a felvételből a producerektől. Mint most elárulta, nem tudott arról, hogy a BBC letörölte az eredetit. "Évekig kutattak utána, hátha valaki felvette egy szupernyolcas kamerával a képernyőről, mert akkor még nem volt VHS" - idézte a kameramant a BBC.

A számot Bowie New York-i tartózkodása alatt írta Cyrindia Foxe-nak a modell lakásában. A szöveg egy Iggy Pop stílusú alakról szól, mondta később, a francia író neve szójátékként került a címbe.

Bevallása szerint eszébe sem jutott, hogy valaki hiányolja, csak azért tartotta meg a szalagot, mert halszem optikával vette fel, az egyik képsoron maga is megjelent a háttérben.

A Jean Genie-t 1973. január 3-án rögzítették, és a következő nap ment először és utoljára adásba. Mikor Henshall a közelmúltban rájött, hogy mekkora kincs van a birtokában, megkereste vele az illetékeseket. 
A BBC4 jövőre tervezi a ritka felvétel bemutatását.