Nem állhatnak a kalocsai gyorsnaszád útjába

2011.12.17. 00:53
Ha Magyarországot ügyes kezek lapos öltéssel és száröltéssel hímeznék, akkor országunk színes és boldog lenne. De sajnos ez nem így történik! Az utóbbi időszakban nagyon felfutott a kalocsai és a matyó minta a sport világában: Button overallja és Casillas kesztyűjén is megjelentek az ismert motívumok, sőt a londoni olimpiára is kalocsaiban megyünk. Az eddigi sikeren felbuzdulva megkértük olvasóinkat, hogy hímezzék át a világot, senki sem állhat az útjába az ibolyával, csillagvirággal, fuksziával, piros paprikával díszített sebes gyorsnaszádnak.

A híres bristoli street artos, Banksy virágdobó huligánját dolgozta át Meisner Miklós, belekeverve a Transformersből ismert Optimus Prime-arcát a virágba. A képben finoman sűrűsödik a magyarság lényege: a hagyományokhoz való fura kapcsolódásunk, az elégedetlenség, és hogy nehézatlétikában olykor-olykor jók vagyunk. Itt hívnánk fel mindenki figyelmét egy apró bakira: a súlypontnak virágdobásnál is mindig a hátsó lábon kell lennie, olimpiákon és utcai zavargásokban eredményesen teljesíteni így nem lehetséges.

Meisner Mikós képe
Meisner Mikós képe

A kalocsai minta látszólag szigorú rendet jelent, pedig csak egy nagyon szabados keretrendszert ad, amiben könnyedén beszélhet a hímzőasszony szerelemről, életről, boldogságról. Ha van nagyon szigorú szimbólumrendszer, akkor az a keresztény egyházé, amit láthatóan könnyedén lazít fel játékosságával a magyaros minta. Bár nem elhanyagolható, hogy XVI. Benedek pápa ezzel a forradalmi viselettel egy személyben lehetne olvasztótégelye a nyugati és keleti egyháznak. Ha valami egyesíthetné a különböző egyházakat és vallásokat, az a kalocsai hímzés.

Benedek - Von Siebenbuergen képe
Benedek - Von Siebenbuergen képe

Gorbacsov eddig tűzfoljtát öncélúan használta. A hatalmas és fontos, Nobel-békedíjas, széles-fényes homlok eddig jobbára kihasználatlan reklámfelület volt. Az újszerű megoldás újra önmagára, és egy kicsi, de szeretetre és elismerésre vágyó közösségre, a magyarságra irányíthatná a figyelmet. Magunk sem tudunk jobb megoldást az országimázsra. Férfias és izgalmas, különösen a sötét öltönnyel.

Matjoska - Gorbacsov - Andzsin szan képe
Matjoska - Gorbacsov - Andzsin szan képe

Kénytelenek vagyunk elhatárolódni Von Siebenbuergen alkotásától, amin a kalocsai mintát a Rossz oldallal azonosítja. A kalocsai minta ilyen használata eltér az országimázsunk szempontjaitól, viszont az alkotó ügyesen vette észre azt a kultúr- és motívumtörténeti érdekességet, hogy a sötétebb színekkel (lila, zöld, kék) általában az idősebb (asszonyok) díszítették ruháikat, ahogy a gyász jele is lehetett.

Darth - Von Siebenbuergen képe
Darth - Von Siebenbuergen képe

A Rushmore-hegyet 14 évig faragták, hogy négy amerikai elnök képét megjelenítsék rajta. Borglum alkotására könnyedén festene fel Andzsin szan kalocsai mintát. Az erősen vázlatos alkotást kérjük befejezni, hogy nagyobb történeti jelentőséget könyököljön ki magának a minta.

Mount Rushmore - Andzsin szan képe
Mount Rushmore - Andzsin szan képe

Fodor Zsolt ötlete a bosszúra: "anno a Bayer lenyúlta a hatóanyagot, ezzel a designnal érdemben vissza lehet vágni" - írta, hogy lehetne klasszikus mintával büntetni a Bayer gyógyszergyárat. Szerkesztőségünk nem gondolja, hogy a büntetés eszközeként lenne jó látni a híres motívumot. A versailles-i Nagy Trianon-kastély 52 méter hosszú folyosóját befuttatni matyóval, abban lenne fantázia.

Matyó Kalmopyrin - Fodor Zsolt képe
Matyó Kalmopyrin - Fodor Zsolt képe

"Hangszerboltosként mi más juthat eszembe, mint a kalocsai mintás gitár?" - írta Csámpai Károly olvasónk. Nő gitárral és mintával. Konzervatív hard rockos elképzelés, de ha belegondolunk, Freddie Mercury kenyérre kente a magyarságot a Tavaszi szél eléneklésével. Gerendai Károly kötelezővé tehetné a fellépők számára a kalocsai vagy matyó minták használatát gitáron és tetoválásként a Szigeten.

Kalocsai gitár - Csámpai Károly képe
Kalocsai gitár - Csámpai Károly képe

Bátran önkritikus Meisner Miklós újabb alkotása. A magyarok Európa ufói lennének, akiknek a szíve helyén egy kalocsai minta dobog. "I'm an alien I'm a legal alien" - énekelte a neves kalocsai hímző és egyszemélyes asszonykórus is. A néplélekre nagy magabiztossággal reflektált az alkotó.

Meisner Mikós
Meisner Mikós

Ahogy Mórász Márton írta, kilenc évet néptáncolt, büszke nemzetére és magyarságára, így nem véletlenül került 2009-ben a matyó minta az ősi szittyákat megszégyenítő felkarjára. "Úgy gondoltam, hogy ezzel az egyedileg tervezett tetoválással ízlésesen ki tudom fejezni büszkeségemet, magyarságom és nemzetem kultúrája iránt." Semmiképpen sem állnánk meg itt, javasoljuk, hogy kalocsai pénisszel porozzunk be matyó virágokat.

Matyóhimzés! - Mórász Márton képe
Matyóhimzés! - Mórász Márton képe

A következő meg az óvszer lesz, nem? Álljunk meg egy pillanatra:

Elektromos cigi kalocsai köntösben -Valentin képe
Elektromos cigi kalocsai köntösben -Valentin képe

Fent említettük, hogy milyen nehéz azonosulni a kalocsai minta Vader nagyúron történő megjelenésével, most megmutatjuk a helyes használatot. A férfi-női princípiumokat élesen verbalizáló és vizualizáló alkotás egy lekezelő, paternalista Vezetőt mintáz, aki fegyverét (figyelem: áthallás) mindig a keze ügyében tartja. A magyarság szabadságát és bátorságát őszintén, hivalkodó ruhája miatt szinte nyersen hangsúlyozza ki a nő. A metaforikusan megjelenített ország (ld.: Mária országa) büszkén dülleszti ki mellét. Az Alkotmány Asztala mellett lévő ikonosztázon lenne az igazi helye az alkotásnak. Gratulálunk, Kerényi Imrének, a képet postafordultával elküldtük.

Rallygamez képeRéges régen, egy messzi-messzi galaxisban… Ókalocsai divat szerint öltöztetett háremhölgyek várták a Sith nagyúrt!
Rallygamez képe
Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban… Ókalocsai divat szerint öltöztetett háremhölgyek várták a Sith nagyúrt!

Mondtuk, hogy a büntetés nem matyó virtus! Ennek ellenére keresünk egy olyan kalocsai vagy matyó mintákból építkező önkéntes hímzősejtet, akik megvalósítják a lehetetlent, hogy Fico ingnyakán is ott legyen a magyarság büszke billoga. Szakadár matyóisták, hajrá.

Kalocsai minta Robert Fico - B72 képe
Kalocsai minta Robert Fico - B72 képe

A Tesco rendkívül sikeres pontgyűjtőakciója egy dologra biztos alkalmas volt: megkülönböztette az embereket. Ha kalocsai minta lenne a táskán, önként különböztetnénk meg magunkat.

Fila táska kalocsai hímzéssel - Mamintee
Fila táska kalocsai hímzéssel - Mamintee

Ha begombázna a matyóhímzőből városfejlesztővé váló állami hivatalnok, akkor végre senki nem tudná megakadályozni, hogy unalmas, szürke és lelketlen metropoliszainkat felváltsa a virágok szexuális burjánzását előtérbe helyező vidám, szenvedélyes és színes világ. Az imázsfilmet nagyjából leforgatta már Enter the Void címmel Gaspar Noé.

Takács Anikó képe
Takács Anikó képe