Gój Motorosok mennek Dörner Új Színházába

2012.01.04. 14:28 Módosítva: 2012.01.04. 16:09
Dörner György és leendő főrendezője Pozsgai Zsolt az Echo TV A gumid kopjon (és ne a hazád) című műsorban örömmel fogadták a műsorvezető azon bejelentését, miszerint az első előadásokon részt vesznek a Gój Motorosok.

A szinhaz.hu cikke szerint az Echo TV műsorvezetője, Mészáros Imre A gumid kopjon (és ne a hazád) december 28-ai adásának végén bejelentette, hogy "Mi Gój Motorosok úgy döntöttünk, hogy az első előadásokon ott leszünk motoros szerkóban és motorosként az Új Színházban, ha nincs kifogásotok ellene”. A vendégek örömmel fogadták a bejelentést. „Motorosok jöjjenek, vegyenek bérletet. (...) Gyönyörűség lenne, ha ott az Andrássy úton jönnének a motorok és hova mennének, nem kocsmába, hanem színházba!" – reagált a bejelentésre Dörner György.

Az Új Színház élére kinevezett Dörner György arra a kérdésre, hogy mi várható februártól a teátrumban, úgy válaszolt, hogy "napfény, véresen komolyan mondom, napfény. Elég rossz időszakot éltünk meg és élünk is, ami az úgynevezett gazdasági helyzetünket illeti, de észre kell venni, hogy az életünk véges, nekünk muszáj a szép dolgokat beengedni magunkhoz. Ha ezt nem teszzük meg, semmi értelme nincs az egésznek. Napfény, napfény! Örömöt fogunk játszani, saját magunkon keresztül fogjuk a világot megmutatni, magyar szerzők tollán keresztül és a saját szemüvegünkön keresztül fogjuk láttatni a közönséggel azt, hogy a világ dolgai elsősorban minket hogy érintenek meg".

Pozsgai Zsolt főrendező ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy "most úgy tűnik, mintha nem lenne műsorterv (...). (Valójában) nem merjük elmondani, mert abban a pillanatban az örököst, a színészt, a rendezőt, olyanfajta fenyegetések érik, amelyek szinte életveszélyesek. Egzisztenciálisan életveszélyes fenyegetéseket kapnak emberek, akik hajlandók velünk dolgozni. Csak február után lehet bármit is mondani, nem tudunk kiejteni a szánkon egy nevet sem, mert valakit ezzel rossz helyzetbe hozunk".

Dörner terveiről még annyit árult el, sunnyogás nem lesz. "A nézőket és a magyarokat a sunnyogásról ez a színház elsősorban lenevelni akarja. Ha kimondod, hogy hazafi, az bűn, de ha már azt mondod, hogy patrióta, picikét enyhít ezen a dolgon. Vissza kell vezetni a patriótából a magyarokat a hazafiság felé. Ez egy ilyen színház lesz, ezt az utat próbálja majd járni."

Megkezdődött az átadás-átvétel

Márta István, az Új Színház jelenlegi és Dörner György, a teátrum február 1-jén hivatalba lépő új igazgatója egyeztető beszélgetésen találkozott a Városházán. Mint az MTI-nek mindketten elmondták, az átadás-átvételre február elején kerülhet sor, a márciusi program egyeztetését azonban már előbb elkezdik.

A februári műsorral kapcsolatban még folynak a tárgyalások, ugyanis szeretnének esetleg egy már kész előadást behozni a színházba - fűzte hozzá a leendő igazgató, aki részleteket egyelőre nem akart elárulni. Márciusra és áprilisra már tervezik új produkciók létrehozását is: a nagyszínpadon Kodolányi János Földindulás, a kamaraszínpadon pedig Páskándi Géza Vendégség című darabját tűznék műsorra.

Az új bemutatók kapcsán csak annyit mondott el, hogy a szereposztások már nagyrészt elkészültek, és azokban a jelenlegi társulatra számít. Az évad legvégére még egy bemutatót - vagy előbemutatót - terveznek, természetesen magyar szerző művét tűznék műsorra - tette hozzá Dörner György.