Egy egész város ugyanazzal a reneszánsz puzzle-lel játszik

2012.01.09. 09:33
A világháborúban megsemmisült reneszász freskót az apró darabkákból akarják újból összerakni. Sok lakó elvitt egy-egy kis darabot, most ezeket próbálják összegyűjteni.

Padova lakosai közel hetven év óta apró darabokban őriznek egy reneszánsz festményt, melyet most megpróbálnak újra összerakni.

A reneszánsz freskó egy darabja
A reneszánsz freskó egy darabja

A padovai Chiesa degli Eremitani templomát 1944 márciusában érte bombatalálat, a támadásban ezernyi darabra omlott össze az Andrea Mantegna 1448-57 között született freskóciklusával díszített Ovetari-kápolna. A 15. századi észak-olasz reneszánsz festészet mesterének alkotása gyakorlatilag megsemmisült - legalábbis sokáig azt hitték.

Andrea Colasio, a padovai önkormányzat kulturális tanácsosa hatvannyolc év elteltével felhívást intézett a lakossághoz: aki az értékes freskó darabjait őrzi, adja át a műemlékvédelemnek. Így rekonstruálni lehet Mantegna alkotását.

Padovában mindig is legenda szólt arról, hogy a bombázás utáni napokban a város műszerető lakosai a templom romjai közül kimentették a reneszánsz freskó darabjait és elrejtették őket.

Az, hogy mindez nem puszta kitaláció volt, tavaly nyáron derült ki, amikor a helyreállított templom sekrestyése a főoltárnál egy dobozt talált: benne a Mantegna freskó három, jó állapotban megőrzött darabjával. A legnagyobb darab háromszor három centiméteres volt.

Colasio a sajtónak nyilatkozva hangsúlyozta, bízik abban, hogy további darabok kerülnek elő és a modern technológia segítségével sikerül kirakósként összeilleszteni és feltámasztani az eredeti festményt.