A BKV miatt van bajban a fesztiválzenekar

2012.01.10. 14:32
Hiába támogatja az állam, a fővárosi pénzek nélkül ellehetlenül állítólag a Budapesti Fesztiválzenekar működése. Szerdán dönt a közgyűlés arról, hogy mire lesz pénze a fővárosnak.

Levélben kéri Tarlós István főpolgármestert a Budapest Fesztiválzenekar vezetősége, hogy ne szüntessék meg a a zenekar anyagi támogatását, mert nem tudnak tovább működni. A fővárosi közgyűlés szerdán dönt arról, hogy Budapest nehéz anyagi helyzete miatt megvonja-e a támogatást.

A Budapesti Fesztiválzenekar közleményében azt írja, bár megértik a BKV nehéz helyzetét, de remélik, hogy a BKV-ért folytatott küzdelemnek és a kialakult helyzetnek nem a Fesztiválzenekar lesz az áldozata.

"A Budapesti Fesztiválzenekar szakemberek szerint is a világ egyik legjobb zenekara, az ország és a főváros kiemelkedő kulturális értéke, igazi hungaricum. Ez a színvonal évtizedek munkája, amely egy-két nap alatt tönkretehető - írja a zenekar vezetősége.

A fesztiválzenekar már tavaly is csökkentettt fővárosi támogatással működött, 395 millió forintot kaptak, ez 75 millióval kevesebb volt, mint 2010-ben. De a zenekar állami támogatást is kap, ez tavaly és idén is 450 millió forint volt, bár 2010-ben ehhez még kaptak 100 millió forintot a miniszteri keretből is. A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma biztosította a zenekart, hogy idén is meg fogja kapni a zenekar a beígért közel félmilliárd forintot.