Bozsik Yvette lett a Trafó vezetője

2012.01.16. 15:08 Módosítva: 2012.01.16. 22:08
Bozsik Yvette táncművészt, koreográfust nevezte ki a Trafó Kortárs Művészetek Háza igazgatójává július 1-ei hatállyal Tarlós István főpolgármester. A jelenlegi igazgató, Szabó György mellett a december elsejei határidőig Bozsik adott még be pályázatot a budapesti Trafó ügyvezető igazgatói munkakörének betöltésére. Mellette Horváth Csaba rendező-koreográfus lesz a Trafó művészeti vezetője.
DKOKO20080228027
Fotó: Kollányi Péter

A közlemény szerint a főpolgármester a szakmai bizottság véleménye alapján és többségi szavazatának figyelembe vételével hozta meg döntését, aminek értelmében a Kossuth-díjas táncművész 2012. július 1-től 2017. június 30-ig vezetheti a Trafót.

Kiszorult a tánc és főképp a hazai alkotógárda a Trafóból, nyilatkozta többször a 43 éves táncművész a jelenlegi vezetőről. A hazai kortárs művészet felé nyitna Bozsik, aki a Táncművészeti Főiskola koreográfus tanszékvezetője is. "13 éve a külföld felé való kommunikációt, a rólunk alkotott képet Szabó György ízlése határozza meg. Az, hogy ezen változtatni kell, nem csak az én véleményem" - fogalmazott decemberben a szinhaz.hu-nak.

A pályázatnak tartalmaznia kellett az idén 460 millió forintból gazdálkodó társaság ötéves időszakra vonatkozó részletes üzleti tervét, a hosszabb távú művészeti koncepciót, több évadra vonatkozó produkciós terveket.

Bozsik a pályázati döntéssel egyidőben a szinhaz.hu-n megjelentette programját, ahol az eddigi igazgató, Szabó György is elérhetővé tette a sajátját.

Az origo-nak korábban elmondta: A gyerekszínház innovatív formái érdeklik, például az olyan kísérleti irányok, mint a csecsemőszínház. A vidék felé is nyitna, tervez egy országos Trafó-hálózatot, és hisz a kelet-európai színházban is. A színvonallal nincs problémája, az eddig a Trafóban bemutatkozó és sikeres magyar alkotók a továbbiakban is kapnának fellépési lehetőséget előadásaikkal, mondta.