Az Onyx az év étterme

2012.01.19. 21:52

Az Onyx a Michelin-csillag és a két Gault Millau sapka mellé begyűjtötte a magyar Dining Guide az Év Étterme címét. Az oklevelet a tavalyi győztes étterem, a Chateau Visz korábbi séfje (a jelenleg a Hertelendy kastély konyháját irányító) Stefan Gebhardt adta át. A gasztroportál szerint az Onyx mögött álló csapat műhelymunkája és újításai, a korszerűsített magyar és nemzetközi fogások által ihletett ételkreációk, az alapanyagok felkutatása és megismerése érdekében tett erőfeszítéseik emelik Magyarország legjobb éttermévé emelik az Onyxot. A konyhát irányító Szulló Szabina és párja, Széll Tamás megszállottan gyűjtik és szállítják a különböző versenyeken elért helyezéseket.

Idén először a zsűri két további díjat is kiosztott. Budapest Kedvenc étterme Díját a Mák nyerte el, míg a vidék kedvence a Kistücsök lett. Előbbi az indoklás szerint a fesztelen, külsőségektől mentes modern „gourmet bisztró” hazai prototípusa, ahol Huszár Krisztián, egy öntörvényű és ösztönös kulináris tehetség viszi a konyhát. Látszatra egyszerű fogásai nagyon bonyolult szellemi és technológiai folyamatok eredményeként kerülnek a tányérokra rendkívül vonzó és közérthető formában. Bárányvese, nyúl és minden, ami nem szokványos, mégis azonnal a barátunknak érezzük.

A nemrég ráncfelvarráson átesett balatonszemesi Kistücsök Jahni László vezette konyháját egyszerűség jellemzi, ételeik többnyire helyi alapanyagok felhasználásával készülnek. Az étterem "éllovas a magyar gasztronómiai megújulás csapatában, remekül egyensúlyoz a modern magyar konyha remekei és a hagyományosabb ízlés elmaradhatatlan fogásai között".

A 2004–ben alapított Dining Guide díj az egyik legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban. A díjat társadalmi notabilitásokból, üzletemberekből, diplomatákból, gasztrobloggerekből és gasztronómiai újságírókból álló „ínyenc” zsűri adományozza Magyarország legjobb éttermének. 2005-ben a Fausto’s, 2006–ban a Lou Lou étterem nyerte el a fődíjat, 2007–ben ismét a Fausto’s éttermet érte az elismerés. 2008-ban a Bock Bisztró, 2009-ben a Costes, míg 2010-ben a Chateau Visz nyerte el az Év Étterme címet. A díj névadó szponzora 2011-ben a Raiffeisen Bank Private Banking üzletága, így a díj neve is Friedrich Wilhelm Raiffeisen Dining Guide díjra módosult.

A szakportál szerint Magyarország top10 étterme jelenleg: Costes, Babel Delicate, Chateau Visz, Onyx, Fausto’s, Nobu, Bock Bisztró, Csalogány 26, Mák, 67, ezek közül két vidéki akad, a viszi Chateau Visz, és a székesfehérvári 67.