Óriási bulival kezdődött el az EKF programsorozat Guimaraesben

2012.01.22. 15:12
Mintegy tízezer ember részvételével megrendezett megapartival vette kezdetét Guimaraesben az Európai Kulturális Fővárosa 2012 rendezvénysorozat. A portugál egyetemi város idén Mariborral közösen viseli a megtisztelő címet, a szlovéniai városban egy héttel ezelőtt tartották a hivatalos megnyitót.

A szombat esti megnyitón részt vett José Manuel Barroso, az Európai Bizottság portugál származású elnöke is, aki beszédében bátorságot öntött válság sújtotta hazája polgáraiba. "Az Európai Kulturális Fővároshoz kapcsolódó fejlesztések gazdasági és társadalmi fejlődést hoznak abban az országban, ahol a programsorozatot megrendezik. A növekvő tendenciák azt jelzik, hogy a bruttó hazai termék 3-4 százalékát adják a kulturális fejlesztések, rendezvények az EU gazdaságához" - hangoztatta.

K  AP20120122040
Fotó: Paulo Duarte

Az UNESCO világörökség listáján lévő Guimares főterén, a környező utcákon, az éttermekben és kávézókban DJ-ektől, énekesektől, együttesektől volt hangos az egész éjszaka, kiállítások nyíltak a helyi galériákban. A nyitórendezvény fénypontja a katalán La Fura del Baús együttes szabadtéri fellépése volt, amit egy látványos tűzijáték zárt le.

"Ez olyan, mintha a riói karneválon lennénk, egyetlen óra alatt csak 50 métert tudtam haladni az utcákon" - mondta dpa német hírügynökség tudósítójának egy Hannoverből érkezett fiatalember. 
A Lisszabontól mintegy 350 kilométerre északra fekvő, 50 ezer lelkes városban több mint ötszáz rendezvényt terveznek: lesznek koncertek, kiállítások, színházi- és filmelőadások és interaktív utcai show-k. Meghívták a legendás francia filmrendezőt, Jean-Luc Godard-t, az irodalmi Nobel-díjas Mario Vargas Llosa perui írót, vagy Ute Lemper német sanzonénekest.

"Mintegy 1,5 millió látogatót várunk, akik a programsorozat miatt érkeznek hozzánk" - mondta el korábban Joao Serra, a szervező Guimaraes Alapítvány elnöke. A rendezvénysorozat költségvetése 118 millió euróra rúg, amelynek 15 százalékát az Európai Unió fedezi. Ebből a pénzből egyebek között felépítik a régi piactér területén a "Művészetek platformját", amely színpadoknak, műtermeknek és kreatív üzleteknek szolgáltat helyet. Az épületet 2012 júniusában nyitják meg.