Eltévedt politikusok, Malév-torpedó

2012.02.04. 01:02
Február 3. a magyar rejtvényfejtők napja, ebből az alkalomból szombaton nagy rejtvényfejtő versenyt rendez a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete (ROE). Az Index szokás szerint saját készítésű közéleti rejtvényekkel emeli az esemény rangját. Nyílt levelezőlap! Jelige! Éves előfizetés!

Az emberiség évszázadok óta szórakoztatja magát logikai rejtvényekkel, a kínaiak már a kora középkorban fárasztották egymást ilyen feladányokkal, de még a nemrég lefordított 3500 éves babilóniai viccek is egy-egy logikai fejtörőre emlékeztetnek.

A keresztrejtvény történetéig már csak az újkorba kell visszamenni: a legenda szerint egy fokvárosi fegyenc készítette az elsőt, ő ajánlotta fel helyi lapnak „keresztszó-fejtörőjét”. Victor Orville angol földbirtokos közlekedési kihágás miatt töltötte büntetését a fokvárosi börtönben – ott, a cella falán az ablakrácsokon keresztül beszűrődő fény által kirajzolt árnyábrát töltötte ki önmaga szórakoztatására. Erre azonban nincs bizonyíték, ezért a ma ismert keresztrejtvény ősének, a világ első keresztrejtvényének azt tartják, amely 1913. december 21-én jelent meg a New York Sunday World című amerikai újságban. 1924-ben adták ki az első, már több rejtvényt is tartalmazó könyvet, és ebben az évben jelent meg az első európai keresztrejtvény Angliában.

Magyarországon 1925. január 22-én közölték az első „keresztszórejtvényt” a Ma Este című hetilap hasábjain, a néhány éve elhunyt Kristóf Károly volt a szerzője. Magyarország ma rejtvényfejtő nagyhatalom, tavaly mi rendeztük a logikai rejtvények világbajnokságát, 2007-ben pedig egyéni világbajnokunk is volt Madarassy Pál személyében. A Rejtvényfejtők Országos Egyesülete folyamatosan edzésben tartja az ország legjobb rejtvényfejtőit, február 3. körül például mindig nagy rejtvényfejtő versenyt szervez annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon jelent meg a Füles első száma. Február 3. tehát a magyar rejtvényfejtők napja.

Ehhez a kezdeményezéshez az Index is rendszeresen csatlakozik, tavaly logikai rejtvénnyel, tavalyelőtt különbségkeresővel, 2008-ban pedig Poénvadászattal tettük próbára olvasóinkat. Most szintén logikai rejtvény jön, rögtön kettő.

Torpedó, útkereső

Az első feladvány a torpedórejtvények egy variációja, mert itt nem hajókat, hanem repülőformációkat kell elsüllyeszteni, azaz megtalálni: három kicsit, két közepest és egy nagyot. A formációk elfordítva is megjelenhetnek az ábrában, de egymást még átlósan sem érinthetik. A sorok és oszlopok elején levő szám azt jelzi, hogy az adott sorban, illetve oszlopban összesen hány egységnyi repülő található.

1 rejtveny

A második rejtvényben mindegyik politikust össze kell kötni a végcéljával úgy, hogy csak a téglalapok középpontjait összekötő vízszintes és függőleges vonalakat lehet berajzolni. A nehézség a feladatban az, hogy a politikusok útjai, vagyis a berajzolt vonalak nem keresztezhetik egymást, ne adjuk meg annak lehetőségét, hogy az MTV-székház előtti éhségsztrájkra igyekvő Jávor Benedek összefusson a szépkorúakhoz siető Mesterházyval!

2 rejtveny(2)

A megfejtéseket levelezőlapon várjuk az Index szerkesztőségébe (1033 Bp. Flórián tér 1.), „Az ígéret, mint a repülő, tovaszáll” jeligére. A beküldési határidő 2013. január 31. A helyes megfejtők között szokás szerint egyéves Index-előfizetést sorsolunk ki.

A rejtvényfejtők napjának versenyét idén is a naphoz legközelebbi szombatra szervezte a ROE. Február 4-én 10 órakor kezdődik a verseny a Grand Hotel Hungaria különtermében (Budapest VII., Rákóczi út 90.), amin több kategóriában is lehet indulni. A versenyre előzetesen már több, mint 200 rejtvényfejtő jelezte részvételét az ország minden pontjáról. A szervezők a hóhelyzet ellenére megtartják a rendezvényt, amelynek eredményhirdetése körülbelül délután fél háromkor lesz.

Előző rejtvényünk megfejtése

Tavalyi logikai rejtvényünk helyes megoldása:

  • Sumák Samu a budapesti tömegközlekedésen akasztott le 15 milliót.
  • Sunyi Sanyi 2,7 milliárd forintot ügyeskedett egy Pest melletti falu golfparkjához.
  • Mutyi Matyi egy Balaton-vidéki autópálya 40 milliárdos beruházását hozta össze.
  • Cseles Csanád kaszinóvárost álmodott a Velencei-tó partjára 300 millióért.
  • Korrupt Kornélnak egy belvárosi társasházbiznisz hozott 800 milliót.
level
Ahogy tavaly is, idén is volt olvasó, aki a szabályoknak megfelelően nyílt levelezőlapon küldte el a megfejtést, ráadásul Amerikából. Andreának köszönjük a lapot, és természetesen jár az egyéves Index-előfizetés, amihez ajándékként egy-egy egyéves Velvet- és Totalcar-előfizetést is hozzácsapunk, értékes ugróhivatkozásokkal.