Lesz magyar pavilon a Velencei Biennálén

2012.02.15. 14:51
A Modell című projekt kurátorai, Bachmann Bálint és Markó Balázs rendezhetik be az augusztus 29. és november 25. között esedékes 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonját.

A pályaműveket héttagú zsűri bírálta el, aminek Gulyás Gábor nemzeti biztos, a Műcsarnok igazgatója mellett tagja volt még Boros Géza művészettörténész, a NEFMI művészeti főosztályának vezetője; Ferencz István építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja; Guttman Szabolcs építész, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanára; Kálmán Ernő építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke; Készman József művészettörténész, a Műcsarnok vezető kurátora és Wesselényi-Garay Andor építészkritikus, a 2010. évi Velencei Építészeti Biennále magyar kiállításának kurátora.

Az első forduló beadási határideje 2012. január 6-a volt. Rekordszámú, 12 érvényes pályázat érkezett be, ezek mindegyike részt vett a második, prezentációs fordulóban. A zsűri fontosnak és támogatandónak tartotta, hogy a pályázatok a földrajzi sokszínűséget is képviseljék, valamint pozitívumként értékelte, hogy ez alkalommal Mauritiustól Dabasig terjedt a résztvevők köre. Ugyanilyen fontos fejleménynek tartotta a bíráló bizottság azt is, hogy egyetemisták is bekapcsolódtak a projektekbe.

A zsűri külön elismerésben részesíti a PANEL – venicycle system című pályaművet (kurátorok: Polyák Levente, Kukucska Gergely, Antal Balázs). A nemzeti biztos hivatalosan javasolja David Chipperfield főkurátornak, hogy amennyiben lehetőséget lát rá, ezt a projektet hívja meg a biennálé központi kiállításába.

Mivel Gáspár Júlia mandátuma lejárt, 2012. február 1-től dr. Puskás István vezeti a Műcsarnok Biennále Irodáját, ő koordinálja az építészeti kiállítás előkészítését és megvalósítását is.