Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Dörner kirúgta Galkó Balázst

2012.02.15. 16:15 Módosítva: 2012.02.15. 16:49
Dörner György egyes darabokban még lehet, hogy alkalmazná a színművészt, de Galkó naplója szerint az Új Színház társulatában ezentúl olyanok dolgoznak majd, akik hisznek Istenben, és akik tudják, hogy léteznek másfajta dimenziók, amiket nem tudunk tapasztalni.

Dörner György, az Új Színház igazgatója beszélgetésre hívta be Galkó Balázst, ahol a színész állítása szerint közölte vele, hogy felmondják határozatlan idejű szerződését, és legfeljebb egy-egy darabban alkalmazzák majd külön szerződéssel.

Galkó hozzánk eljuttatott naplóbejegyzése szerint Dörner irodájában azt mondta neki, hogy „itt más színház lesz... Itt mostantól csupa olyan ember lesz a társulat tagja, aki hisz Istenben, aki tudja, hogy léteznek másfajta dimenziók, amiket nem tudunk tapasztalni, olyanok is...”

Galkó kérdésünkre azt mondta, hogy nem érte váratlanul a döntés, miután több kormányellenes megmozduláson részt vett az utóbbi időkben, és aktívan közreműködött az éhségsztrájkoló köztévések által alapított Tiszta Kezek mozgalomban is. Galkó az Új Színház új vezetése elleni tavaly októberi demonstráción is megjelent.

Galkó Balázs a Dörner György kinevezése elleni, 2011. október 22-i tüntetésen
Galkó Balázs a Dörner György kinevezése elleni, 2011. október 22-i tüntetésen
Fotó: Nagy Attila

A színész kérdésünkre azt mondta, hogy jelenleg nincs ajánlata, és nem tudja, mihez fog kezdeni. Az ügyben kerestük Dörner Györgyöt, de egyelőre az Új Színházban tárgyal.

Galkó 1998 óta az Új Színház tagja, 1975-ben az ő nevéhez köthető a tanyaszínház mozgalom elindítása, később József Attila összes versének előadásával tűnt fel, szerepelt többek közt a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című filmben, de a Hídemberben is. Éveken át ő volt a Márta István által szervezett Művészetek Völgye művészeti vezetője.

Február 1-jével Dörner György az Új Színház igazgatója. Tarlós István októberben döntött a szakmai bizottság ellenében Dörner rövidke, valótlanságokat állító pályázata mellett. Színészek, rendezők és a vezetőség elhagyta a színházat, és január végén tüntettek is a színház előtt. Március 23-án mutatja be első premierjét, Kodolányi János darabját, amire a Goj Motorosok bejelentették, csoportosan érkeznek.

Galkó Balázs naplója

2012-02-10. – péntek

Reggeli, kis jóga, kaja, kis pálinka, 11-re megyek „szerződtetési
tárgyalás”-ra… Perc-pontosan érkezek. A tikári előszobában leülök. Kis várakoztatás után behívnak az igazgatói irodába.
-Szervusz, foglalj helyet!
Kézfogás Dörnerrel és Pozsgayval ( az Új Színház főrendezője). Leülök. Innentől a párbeszéd csak Dörner és köztem zajlott…
Dörner György, az Új Színház igazgatója: - Hát, mi legyen?
- Hogyhogy mi legyen?
- Maradsz, vagy mész? Mit akarsz?
- Maradok.
- Tessék?
- Maradok.
- Márta Pista azt nyilatkozta, hogy mindenki elmegy.
- Nem hiszem, én legalább is nem mondtam senkinek ilyet.
- De, azt mondta, ott van a Fidelio címlapján a társulat fényképe, és ez a szöveg.
- Gratulálok, de ez a Fidelio szövege, és nem a Pistáé!
- Nézd! Mi nehéz helyzetben vagyunk, mert nem tudtunk beszélni veletek, nem engedtek be a színházba. Ezért nem tudjuk, kire, kikre számíthatunk.
- Rám igen, rám számíthattok, bár azt nyilatkoztam annak idején, hogy én „kenyérgyáva” vagyok, de szerintem a színház elsősorban nem politikai, hanem esztétikai kérdés, nevezetesen, hogy egy előadás jó é, vagy nem.
- No, igen és hát én láttam itt minden előadást, egy csomó nem jót, sőt kifejezetten rosszakat is…
- Szerinted.
- Igen, szerintem. Nézd, neked van egy határozatlan idejű szerződésed. Én ilyet senkivel nem fogok kötni, nem akarok kibaszni az esetlegesen utánam jövő igazgatóval. Én ilyen szerződést neked nem tudok fölajánlani, semmilyen szerződést sem. Legfeljebb, ha szükségünk lesz rád, szerződtetünk.
- Ez azt jelenti, hogy nem akartok velem dolgozni?
- Dehogynem, ha lesz olyan szerep, amire szükségünk van rád, majd hívunk. Például a következő szezon első bemutatója lesz egy Nyírő József novelláiból készülő színdarab; a Jézusfaragó ember… abban van egy öreg székely, aki mesél… Azt bőven el tudom képzelni, hogy te legyél.
- Ezek szerint nem akartok szerződtetni.
- De, csak más formában. Mint darabszerződésest. Nézd, sem a te egzisztenciális problémádat, sem Magyarország gazdasági helyzetét nem én fogom megoldani.
- Én sem. Szóval?
- Balázs itt más színház lesz… Itt mostantól csupa olyan ember lesz a társulat tagja, aki hisz Istenben, aki tudja, hogy léteznek másfajta dimenziók, amiket nem tudunk tapasztalni, olyanok is…
- Gyuri! Én tizenéve jógázok intenzíven, eléggé – amennyire magyar nyelven lehet - elmélyedtem a jógikus, és a Buddhista filozófiában, ezek nagyon sokat tudnak a másféle dimenziókról, én – mint azt ti is nyilván tudjátok - háromszor végigmondtam József Attila minden versét, nekem ott (tizenhat órás versmondás alatt!!) valós transzcendens tapasztalataim lettek… De hagyjuk. Szervusztok.
Kézfogás, távozás…