no

Sztárgyár a betondzsungelben

2012.02.22. 10:23 Módosítva: 2012.02.22. 10:25
Gondolták volna, hogy Amy Winehouse, Adele, Ross Godfrey a Morcheebából, a Kooks frontembere, Leona Lewis és Jessie J mind ugyanabba az iskolába jártak? Az angol lemezipar bevételeiből fenntartott croydoni BRIT School termelte ki a közelmúlt brit popsikereinek jelentős részét. Megpróbáltuk kideríteni, miért.

Kedden este osztották ki Londonban a BRIT Awards díjait, aminek legnagyobb durranása az életművéért elismerést is kapó Blur ötszámos minikoncertje volt. A díj, már csak a nevéből is kitalálható, a brit előadókra helyezi a hangsúly, akik közül idén olyanok nyertek, mint Ed Sheeran, a Coldplay, a One Direction vagy Emeli Sandé. (A díjátadóról bővebben erre olvashat.) A legnagyobb nyertes viszont Adele lett, aki a legjobb női szólóelőadó díja mellett a legjobb lemezért járó szobrot is átvehette, utóbbihoz tartozó köszönőbeszédét viszont egy laza beintéssel fejezte be, amiért a csúszás miatt félbe kellett azt szakítania.

A mostanában elég kiszámíthatatlanul viselkedő énekesnő egy olyan albumért kapta most a díjat, ami a szakításról szól, ahogy a tavaly elhunyt Amy Winehouse is egy olyan lemez után lett világhíres, valamint tért rá a züllés útjára, amin az összetört szívéről énekel. Nem csak ennyi a közös pont az életükben.

school2
Fotó: The BRIT School

London Croydon nevű külvárosa nem egy kellemes hely. A médiában főleg rossz viccek céltáblájaként szerepel („Tegnap egy kilences erősségű földrengés teljesen elpusztította Croydont. Az okozott kár mértéke 2 font 25 penny.“), illetve az utóbbi időben egyre gyakoribb késelések kapcsán. A beton toronyházak között azonban egy olyan intézmény rejtőzik, amely minden évben világsikerre törekvő popsztárok újabb nemzedékét szabadítja rá a világra.

Az utóbbi évek brit szupersztárjai közül Amy Winehouse, Adele és Jessie J is a croydoni BRIT Schoolban végzett. „Mindhárman átlagos diákok voltak, akik befejezték tanulmányaikat, de elkötelezték magukat választott karrierjük mellett“ – emlékszik vissza rájuk Arthur Boulton, az iskola szponzorációért és marketingért felelős igazgatója. Mint mondja, készen álltak arra, hogy „megfizessék az árát“ a sikernek, amely nem hullott azonnal az ölükbe.

Bár a művészpalánták általában nem könnyű esetek, Arthur Boulton szerint az ő diákjaik nem lógnak az órákról, hiszen minden vágyuk az volt, hogy ide járhassanak. A legtöbb brit iskolával ellentétben itt nem kényszerítik egyenruhába a diákokat, sőt különösebb dresszkód sincsen. Az egyetlen előírás az, hogy választott szakjuknak megfelelő ruhában érkezzenek, tehát mondjuk a táncosok ne essenek hasra lógó cipőfűzőjükben. Van, aki citromsárga csőnadrágot hord, van, aki miniszoknyát és hatalmas gruftihajat – nem ez számít, hanem hogy ide jár.

A London nem túl jó hírű külvárosában található BRIT School ugyanis Európa egyetlen ingyenes előadóművészi iskolája. Ingyenességét a BRIT Awards zenei díjkiosztó gála bevételei biztosítják: az iskolát a BRIT Trust nevű alapítvány és a brit kormány oktatási minisztériuma közösen működteti - tudtuk meg a marketingigazgatótól. Ez az alapítvány gazdálkodik az idén február 21-én zajló BRIT Awards, a Grammy brit megfelelőjének bevételével, amely nem kevés. A nyolcvanas évekbeli kezdetek óta összesen 10,5 millió fontnyi összeg folyt be az alapítványhoz a tévéközvetítés jogdíjából és az ajándéktárgyakból.

A BRIT School abban is egyedinek számít, hogy már 14 éves kortól fogad diákokat, míg a többi, fizetős brit előadóművészeti iskolába csak 16 éves kor felett lehet felvételizni. Nem túl szerencsés elhelyezkedése – Croydon a tavalyi utcai randalírozások egyik központja volt, és igen magas a késes bűncselekmények száma is a körzetben – ellenére hatalmas a túljelentkezés, öt felvételizőből egyet vesznek fel.

A volt diákok közül van, aki nem szereti, ha emlékeztetik arra: egy tehetségneveldéből érkezett a reflektorfénybe, mások azonban ömlengve nyilatkoznak alma materükről. Adele például a Blogcriticsnek adott interjújában úgy fogalmazott, fantasztikus hely ez, ahol magára találhat az ember, és ahol végre önmaga lehet. Katy B szerint a legcsodálatosabb dolog olyan iskolába járni, ahol konkrétan olyasvalamit tanulhatsz, ami igazán érdekel. „Játszótér zenészeknek“ – olvasható a Feeling frontembere, Dan Gillespie-Sells definíciója az iskola weboldalán.

school
Fotó: The BRIT School

Kritikusai szerint az iskola sablonos popsztárok tömegét termeli ki. A Q magazin főszerkesztő-helyettese, Paul Stokes a BBC-nek úgy fogalmazott, az iskola sznobériája nem igazán rakendroll módon működik, inkább közönségsikereket gyárt. Ezzel együtt elismerően nyilatkozott az iskoláról, mely segít a művészek kinevelésében, mivel a lemezkiadók már nem tudnak annyit költeni a művészek „fejlesztésére“, mint húsz évvel ezelőtt.

Az évente végző százötven diák közül azonban csak néhányan lesznek világsztárok: sokan közülük nem is eredetileg választott szakirányukon végeznek. A zene mellett ugyanis a diákok tanulhatnak színészetet, musical-színészetet, egyéb színházi szakmákat, táncot, iparművészetet, televíziózást és digitális médiát is. Vannak közülük, akik itt jönnek rá, hogy mégsem rapperek vagy táncosnők akarnak lenni, hanem inkább rendezők, riporterek vagy marketingesek. A BRIT School tehát nem csak a sztárokat termeli ki, hanem a teljes szórakoztatóipari hátteret is. Már csak rajongókra van szükség.

BRIT School ismertebb végzősei

Adele
Katy B
The Feeling (Dan Gillespie Sells és Richard Jones)
Floetry (Natalie Stewart és Marsha Ambrosius)
Ross Godfrey (Morcheeba)
Imogen Heap
Leona Lewis
Ashley Madekwe
Katie Melua
Kate Nash
Joel Pott (Athlete)
Luke Pritchard (The Kooks)
Rizzle Kicks (Jordan Stephens és Harley Alexander-Sule)
Amy Winehouse
Jamie Woon