Aggódnak a fizikabarátok Elektrotechnikai Múzeumért

2012.02.24. 15:09
Szakgyűjteményből közérdekű muzeális gyűjtemény lett a Kazinczy utcai Elektrotechnikai Múzeum, ami március 18-tól csak heti három napon át lesz nyitva. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat a múzeum lassú halálra ítélésétől és bezárásától tart.

Twitter- és levlista-bejegyzések tucatjai vették át a héten azt a hírt, miszerint az Elektrotechnikai Múzeumot leépítik, az interaktív kísérletek pedig utoljára március 17-én lesznek láthatók, utána megszűnnek. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat nyílt levelezési listáján a hét elején jelent meg a következő üzenet:

Az Elketrotechnikai Múzeum épülete
Az Elketrotechnikai Múzeum épülete
Fotó: emuzeum.hu

"A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma a kulturális intézmények átszervezésének kapcsán a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Elektrotechnikai Múzeumát leminősítette múzeumról Közérdekű Muzeális Gyűjteménnyé, így 2012. március 18-tól megszűnik a korábbi nyitvatartási kötelezettség. Az Elektrotechnikai Múzeum valamennyi munkatársa - az intézményvezető kivételével - megkapta felmondólevelét. Az épület bezárása talán nincs napirenden, de a jelenlegi nyitvatartási idő lecsökken majd max. heti három alkalomra. A kiállított tárgyak felügyeletére az anyacég - a Közlekedési Múzeum - küld majd nem-elektrotechnikai szakember teremfelügyelőket, amikor az szükségesnek látszik. Ez azonban azt jelenti, hogy a múzeum eddigi legfőbb erénye, az interaktivitása megszűnik, helyette csupán a vitrin alatt lehet majd megtekinteni a kiállított tárgyakat.

Ha valóban így lesz, akkor megszűnik a múzeum természettudományos ismeretterjesztő jellege, legjobb esetben is átalakul valamiféle technikatörténeti múzeummá. Félő, hogy ebben a minőségében jóval kevesebb érdeklődőt fog vonzani, és valószínűleg egy idő után az érdeklődés hiányára hivatkozva könnyű lesz majd végleg bezárni.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat vezetősége levélben is kifejezte tiltakozását a NEFMI illetékesei felé az Elektrotechnikai Múzeum átminősítése miatt. A múzeum a tavalyi évben 10135 látogatót fogadott az épületben, 5950 látogató volt a múzeumon kívüli rendezvényeken és 680 résztvevő a múzeumon kívüli iskolai bemutatókon, összesen tehát 16765 fő. Ez a szám mutatja a múzeum és rendezvényei iránti társadalmi igényt."

2005. szeptember 15. Antal Ildikó muzeológus a közelmúltban lebontott városházi bazársor fényreklámjai közül a Mignon Eszpresszó feliratát vizsgálja a Magyar Elektrotechnikai Múzeumban
2005. szeptember 15. Antal Ildikó muzeológus a közelmúltban lebontott városházi bazársor fényreklámjai közül a Mignon Eszpresszó feliratát vizsgálja a Magyar Elektrotechnikai Múzeumban
Fotó: MTI

Korábban valóban voltak elbocsátások a Kazinczy utcai Elekrtotechnikai Múzeumban, de ott nem tudták megerősíteni a március 18. utáni új teremfelügyelők és az esetleges későbbi bezárás hírét. Az Index megkereste a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatóját is, aki az alábbi hivatalos közleményt küldte levélben: "A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tagintézményeként működik az Elektrotechnikai Múzeum. A besorolása az 1982. április 20. napján kiadott működési engedély szerint „szakgyűjtemény” volt. A muzeális intézmények működésére vonatkozó jogszabályváltozás miatt vált szükségessé a működési engedély megújítása.