Megjelenik a Száz év magány e-book

2012.03.06. 12:23
Digitális változatban, e-könyvként jelenik meg kedden Gabriel García Márquez 85. születésnapjára a világszerte 30 millió példányban elkelt Száz év magány.

Az új kiadvány megjelenésével az író előtt tisztelegnek 2012-ben, éppen harminc évvel azután, hogy átvette az irodalmi Nobel-díjat.

Gabriel García Márquez 1927. március 6-án született a kolumbiai Aracatacában, de már évtizedek óta Mexikóban él. Egészségi állapota az utóbbi években sokat romlott, rák támadta meg szervezetét. Legutóbbi könyve, a 2004-ben megjelent Bánatos kurváim emlékezete című kötet megjelenése óta nem ragadott tollat. A nyilvánosság előtt csak ritkán jelenik meg.

A Száz év magány egy család regénye, amely a képzeletbeli Macondo faluban játszódik a XIX. és a XX. században. Bár már 35 nyelvre lefordították, digitális változatban még nem jelent meg. E-könyvként a spanyol Leer-e és Márquez régi kiadója, a Mondadori együttműködése eredményeként vált elérhetővé.

A kolumbiai írónak ez a negyedik műve, amely elektronikus formában is kapható, legutóbb az Egy hajótörött története látott digitális formában napvilágot, de az Azért élek, hogy elmeséljem az életemet is megjelent már e-könyvként.

Az író születésnapjáról Aracatacában is megemlékeznek, de a korábbi évek hagyományaitól eltérően ezúttal kisebb léptékű ünneplést terveznek a híressé vált faluban, amelyről Márquez a regénybeli Macondót mintázta.