Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

EP-képviselőnők adták elő A Vagina Monológokat

2012.03.06. 19:39
A nők elleni erőszak felszámolását célzó nemzetközi mozgalom tevékenységéhez kapcsolódóan az Európai Parlament képviselőnői adták elő kedden este az EP brüsszeli székházában az Eve Ensler New York-i feminista írónő könyve alapján készült színdarabot, A Vagina Monológokat.

A darabot első alkalommal 1996 végén vitték színre egy off-Broadway színházban. Az évek során egyre sikeresebbé vált, később mind több ismert közszereplő működött közre különböző színpadi változatokban, amelyek bemutatói gyakran jótékonysági célokat szolgáltak.

Kit látott volna szívesen a darabban a magyar képviselőnők közül?

 • 401
  Morvai Krisztina
 • 207
  Pelczné Gáll Ildikó
 • 156
  Göncz Kinga
 • 110
  Járóka Lívia
 • 61
  Gurmai Zita
 • 38
  Hankiss Ágnes
 • 33
  Gál Kinga
 • 21
  Herczog Edit

A szerző, aki jelen volt a kedd esti brüsszeli bemutatón, kereken kétszáz nővel készített interjúból válogatta össze az anyagot. A monológok egyazon téma köré csoportosulnak, mégis személyenként igen eltérőek. Megszólal például egy boszniai nő, akit a délszláv háborúban erőszakoltak meg, beszámol első szexuális tapasztalatairól egy fiatal lány, és elhangzik egy 72 éves hölgy megrázó monológja. Ensler antropológiai tanulmánynak nevezte művét, amely a nők erotikus fantáziáit, szenvedélyüket, vágyukat, csalódásaikat, illetve adott esetben a szexuális erőszakot mutatja be.

Eve Ensler az előadás előtt újságíróknak úgy nyilatkozott: nagyon megindítónak tartja és büszkeséggel tölti el, hogy csatlakozhat az Európai Parlament azon női tagjaihoz, akik fellépnek az asszonyok és lányok elleni erőszakkal szemben. Egyben üdvözölte, hogy ezek a képviselőnők ennek érdekében latba vetik „látásmódjukat, szívüket, szavazatukat".

Az írónő 1998-ban kezdeményezte a V-Day (vagina day) mozgalmat, amely a nők elleni erőszak legyőzését ("victory over violence") célozza. A V-Day eddig 85 millió dollár adományt gyűjtött össze, ebből nem csupán felvilágosító kampányokat szervezett, hanem például az erőszaknak kitett nők számára biztonságos menedéket nyújtó házakat is megnyitott például Kongóban, Haitin, Kenyában, Egyiptomban, illetve Irakban.

A kedd esti brüsszeli bemutatón a legkülönbözőbb pártállású európai parlamenti képviselőnők léptek színre. A francia Marielle Gallo és a finn Sirpa Pietikäinen néppárti, a portugál Ana Gomes szocialista, a romániai Renate Weber és a svéd Cecilia Wikström liberális, az osztrák Ulrike Lunacek, a német Franziska Brantner és a belga Isabelle Durant zöldpárti, a holland Kartika Tamara Liotard pedig radikális baloldali.