Kossuth lánglelkű fantasy isten lett

2012.03.15. 20:16
Az 1848-49-es magyar szabadságharc forradalmi tűztől égő kormányzó elnökének, a lánglelkű szónokként tisztelt Kossuth Lajosnak az emlékét az Egyesült Államokban nemcsak a New Yorkban és a washingtoni Capitoliumban felállított szobrok őrzik, hanem a népszerű D&D szerepjáték is. Kossuth a Forgotten Realms világán ugyanis egy kisebb isten: hívei Tűzúrnak és a Lángok fejedelmének hívják.
Kossuth, a Lángok Ura
Kossuth, a Lángok Ura

Két amerikai játékfejlesztő, Gary Gygax és Dave Arneson 1974-ben dobták piacra a szórakoztatóipart alapjaiban megreformáló Dungeons & Dragonst. Ez a korszak divatos figuratologatós stratégiai játékaitól eltérően a taktikai érzék helyett inkább a képzeletet mozgatta meg: a játékosoknak szabálykönyvekkel, papírlapokkal és fura alakú dobókockákkal felfegyverkezve kellett elfként, törpeként vagy lovagként megküzdenie a mesélő orkjaival, goblinjaival és világuralomra törő gonosz varázslóival. A D&D alapjáték és a javított verziója, az Advanced Dungeons & Dragons idővel akkora siker lett, hogy sorra jelentek meg hozzá a kiegészítők, regények és önálló világleírások a Tolkien-klón Forgotten Realmstől a nagy kataklizma utáni Dark Sunon át a horrorisztikus Ravenloftig, a PC-s játékiparban pedig olyan kultsorozatok indultak hódító útjukra AD&D-szabályrendszerrel, mint az Eye of the Beholder vagy a Baldur's Gate.

Kossuth, mint haragos tűzisten hivatalosan 1987-ben került be az AD&D-kánonba: elsőként az AD&D létsíkjait (Olümposz, Abyss, Limbo, Pandemonium, stb.) bemutató Manual of the Planes kiegészítő említette, nagyhatalmú tűzurként. A lángnyelvekkel pusztító Kossuth azonban már a 80-as évek elején felbukkant az egyik AD&D-író, Ed Greenwood háziszabályaiban: a meséiben szüksége volt egy piromán elementálúrra, ezért lenyúlta a híres fantasy író, Michael Moorcock Kakatal nevű teremtményét, akit szintén Tűzúrként és A lángok uraként emlegettek.

Íme Kossuth odaadó híve: Thay egyik Vörös Varázslója az AD&D szabálykönyvből
Íme Kossuth odaadó híve: Thay egyik Vörös Varázslója az AD&D szabálykönyvből

Kossuth az 1990-es Forgotten Realms Adventures kalandmodulgyűjteményben már az őselemi tűz és a szent tisztítótűz uraként szerepelt, de a tűz mellett egyúttal a pusztítás, a harag, az újjászületés és a szenvedés istene is lett. Szent szimbóluma a tekergődző lángnyelv, felszentelt papjai kedvenc fegyverével, a kétkezes tüskés lánccal terjesztik a hitét. Kossuth ősellensége itt az  osztrák királyi udvar helyett Istishia, a Vízúr, más néven a Vízelementálok Királya. Bár a szférái alapján Kossuth gonosz istenségnek tűnhet, valójában abszolút semleges entitás, akihez az AD&D-ben egyaránt imádkoznak jó (Disciples of the Phoenix), gonosz (Disciples of the Salamander) és semleges szerzetesrendek (Brothers and Sisters of the Pure Flame), de őt imádják a Fekete Láng Testvériségének harcosai és Thay zsarnokoskodó Vörös Varázslói is.

Természetesen nem Ed Greenwood volt az egyetlen, aki magyar nevű szereplőt talált ki egy népszerű fantasy világhoz. Steven Burst 1986-os Lerombolt palotájában Miklós hercegnek hívták a főhőst, ami bizonyára igen egzotikusan hangzott angolszász nyelvterületen, George R. R. Martin Tűz és jég dala-ciklusa (aminek az első kötetéből készült a Trónok harca tévésorozat első évada) pedig szintén tobzódik a magyar nevekben Sándor Clegane-tól Sándor Frey-en át János Slyntitg.