A Starters az új Az éhezők viadala

2012.03.27. 13:12
A két hete megjelent Lissa Price-regénynek, a Startersnek (Testbérlők) esélye lehet arra, hogy a következő Hunger Games (Az éhezők viadala) mértékű bestseller legyen, amiért Hollywood megküzd.

Most, hogy E. L. James könyve, A szürke ötven árnyalata is filmre kerül (a Universal és a Focus vette meg), a Starters lehet a következő filmes adaptáció. Annak idején a Liongate már akkor megvette Az éhezők viadala filmjogait, amikor a könyvből még csak 200 000 példány jelent meg: a trilógiát azóta 23,5 millió példányban adták ki.

la-la-ca-0302-starters

A Starters csak két hete jelent meg, de a stúdiók már küzdenek érte. Többek között a Los Angeles Times is a mozikban épp debütáló Az éhezők viadalával párhuzamot vonva lelkesedett kritikájában a könyvért: „azok az olvasók, akik szívesen olvasnák már Suzanne Collins Az éhezők viadalának méltó utódját, most megtalálhatják.” Itthon Testbérlők címmel a könyvhéten adja ki az Agave Könyvek Kft.

Az Éhezőkhöz hasonlóan a Starters is az utópisztikus Egyesült Államokban játszódik, amit egy háború szaggatott darabjaira. A főszereplő itt is egy nő, aki bármire képes azért, hogy megmentse kistestvére életét. És ez is egyszerre célozza meg a felnőtt és a fiatalabb korosztályt is.

A Startersben egy biológiai támadás következtében mindenki elpusztul, akit korábban nem oltottak be, a fiatalokat és az öregeket kivéve (a regényben őket hívják Startersnek és Endersnek). A helyzet olyan súlyossá válik, hogy Mexikó falat épít, nehogy az amerikaiak átjussanak a határon. A fiataloknak magukról kell gondoskodniuk. A hősnő, a 16 éves Callie, aki egy olyan szervezet tagja, ami a fiatalok és öregek testcseréjét teszi lehetővé, egy sötét titkot fedez fel a testbérlések mögött.

A könyvkiadók is elkezdtek beszállni a jóval nagyobb bevétellel kecsegtető filmgyártásba: egyre agresszívebben nyomulnak a filmpiacon. Persze logikus lépés az új utak keresése, hiszen a bestsellerlistákat vezető Harry Potter- és Twilight-regények után a Scholastic (JK Rowling műveinek kiadója) és a Little Brown (ők adják ki a Twilight-szériát) csak a könyveladások után részesedik, miközben a két franchise dollármilliárdokat termel a mozipénztárakban.