Alföldi jövőre ismét pályázik a Nemzeti igazgatói posztjára

2012.03.27. 17:48 Módosítva: 2012.03.27. 17:50
Tizenegy bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház - jelentette be sajtótájékoztatón kedden Alföldi Róbert igazgató, aki azt is elárulta, jövőre, mandátuma lejártával újra pályázik a vezetői posztra.

"Amennyiben a fenntartó kiír pályázatot, természetesen pályázom" - fogalmazott Alföldi Róbert. "Egy olyan munka felénél tartunk, amely nem ötéves munka" - mondta, hozzátéve: egy ilyen pozícióban, ilyen felelősséggel 10 évig maradhat az ember úgy, hogy megőrizze a valós kíváncsiságát, frissességét és normalitását. Mint fogalmazott, a mostani periódust követő három évben az eddig befektetett rengeteg közös munka további értelmet nyerhetne.

Alföldi Róbert hangsúlyozta: a Nemzeti Színház elmúlt négyéves munkája bizonyítja, hogy fontos pillanatokban - például egy előadás létrehozásakor - mindenki félre tudja tenni egyéni fájdalmait vagy politikai meggyőződését, és amiért ott van, azt a munkát végzi legjobb tudása szerint. Hozzátette: példát mutathat a színház abból a szempontból, hogy miként tudnak különböző pártállású, világnézetű, gondolkodású, ízlésű emberek egy közös cél érdekében együttműködni.
"A színház látogatottsága nem csökken, sőt" - fogalmazott, hozzátéve, hogy pótszékes előadásokat tartanak. Mint kiemelte, a nézők a pénztárcájukkal igazolják, hogy az a munka, amely itt folyik, érdekli őket, hiteles és jelent valamit számukra.

Az évad vendégjátékairól szólva elmondta: május 7-én a Náthán gyermekei című előadást bemutatják a kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén, az Egy lócsiszár virágvasárnapja című produkció pedig a Pécsi Országos Színházi Találkozón képviseli a Nemzeti Színházat.

Az igazgató a sajtótájékoztatón ismertette a jövő évad műsortervét. Kiemelte: a színház idei költségvetése mintegy a fele a négy évvel ezelőttinek, de az intézményt számos cég támogatja, segítve a jövő évi program megvalósítását.

Alföldi Róbert elmondta: továbbra is fontos a Nemzeti Színház előadásaira és a vezetés filozófiájára eddig jellemző felelős gondolkodás a társadalomról, létről, történelemről, önmagunkról. Fontos a hazugság nélküli szembenézés azzal, hogy miben és hogyan élünk, kik vagyunk. Ennek szellemében különleges, valós problémákat feszegető előadások készülnek a jövő évadban is - tette hozzá.

A Nemzeti Színházban szeptember 28-án Tony Kushner Angyalok Amerikában című művét tűzik műsorra Andrei Serban rendezésében a nagyszínpadon, a próbák májusban már elindulnak, a bemutatóra a szerzőt is meghívják. A második premier Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című alkotása lesz Tengely Gábor rendezésében a Gobbi Hilda Színpadon október 6-án, a Kaszás Attila Teremben pedig 14-én mutatják be Kristóf Ágota Egy elsurranó patkány című színdarabját, amelyet Kőszegen már nyáron láthat a közönség.

December 7-én Jönnek a manek! munkacímmel magyar darab ősbemutatójára készülnek a nagyszínpadon: a "társadalmi musicalt" Szabó Kimmel Tamás, Makranczi Zalán, Mátyássy Bence és Matkó Tamás írta, a fiatalok mellett Bodrogi Gyula, Törőcsik Mari és Sinkó László is játszik a darabban. Ezzel párhuzamosan a Sirályt próbálják az igazgató rendezésében: Csehov darabját januárban láthatja a közönség a Gobbi Hilda Színpadon. Ugyanitt márciusban Kleist Amphitryon című alkotását állítja színpadra Gothár Péter. Székely Csaba Bányavirág című drámáját pedig Sebestyén Aba rendezi, a bemutatót szintén márciusban tartják a Kaszás Attila Teremben. Az előadás a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal közös produkcióban készül.

A nagyszínpadon A velencei kalmár című Shakespeare-darabot Mohácsi János rendezi márciusi premierrel.

A jövő évad második felében egy cigánymesén alapuló előadást is láthat a közönség a Comédie de Caen - Centre Dramatique National de Normandie-val közös produkcióban. Műsorra tűzik Klaus Mann Mephisto című művét is Alföldi Róbert rendezésében. A mű arról szól, hogyan állítja válaszút elé a politika a művészt - mondta az igazgató, hozzátéve: a színpadi adaptáció nem a Szabó István-film forgatókönyvéből készül, új változatot írnak.

Az évad utolsó bemutatójaként Bodó Viktor rendezésében tűzik műsorra Az utolsó ember Európában címmel a Szputnyik Hajózási Társaság nemzetközi koprodukcióban készülő előadását, amelyben a Nemzeti színészei is részt vesznek, 5-6 előadást játszanak a produkcióból a színházban.

Az igazgató szólt arról is, hogy Rába Roland elhagyja a színházat, Tenki Réka és Gáspár Sándor pedig új tagként érkezik a társulathoz. Gáspár Sándor már próbál is a társulattal a Hazafit nekünk! című Osborne-darabban, amelynek április végén tartják a bemutatóját - mondta.