Cserhalmi lesz a POSZT díszvendége

2012.04.03. 16:06
Június 7-16. között rendezik meg a Pécsi Országos Színházi Találkozót, amin 14 hazai és határon túli színház előadása került be a versenyprogramba.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) díszvendége idén Cserhalmi György lesz - hangzott el a mustra keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A színházi fesztivál versenyprogramját Lőrinc Katalin táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Zappe László kritikus, valamint Bicskey István színész, rendező, koreográfus válogatta össze. A budapesti színházakat a Katona József Színház A filozófus és a Nordost, a Vígszínház Makrancos Kata, az Örkény István Színház János király, a Nemzeti Színház Egy lócsiszár virágvasárnapja és a Radnóti Miklós Színház Vágyvillamos című előadásai képviselik.

A vidéki színházak közül a debreceni Csokonai Színház Scapin, a szemfényvesztő, a szombathelyi Weöres Sándor Színház Szentivánéji álom, a veszprémi Petőfi Színház Értelem és érzelem, a kecskeméti Katona József Színház Bánk bán, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Koccanás, és a székesfehérvári Vörösmarty Színház Trió című darabjai kerültek versenybe. A határon túli színházak közül a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Yorick Stúdió közös darabja, a Bányavirág, valamint a kolozsvári Állami Magyar Színház Hedda Gabler című darabja került be a versenyprogramba.

Stenczer Béla, a POSZT ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a húsvét utáni héten a honlapon teszik közzé a pontos műsornaptárt. A versenyprogramra április végén, az off-programokra május elején kezdik árulni a belépőket. A Duna tévé Kultikon című napi kulturális magazin május utolsó két hetében mutatja be a POSZT versenyprogramjának előadásait.

Márta István, a POSZT művészeti vezetője hozzátette: tárgyalnak arról is, hogy meghívják a Kodály Központba a Születtem Magyarországon című Cseh Tamás-Bereményi Géza estet is, amelyen fellépne a fesztivál díszvendége, Cserhalmi György is. A Független Előadóművészeti Szövetség pedig POSZT Feszt elnevezéssel tartja meg eseménysorozatát a fesztivál keretében.

Stenczer Béla emlékeztetett arra, hogy a POSZT-ot üzemeltető gazdasági társaságban a Magyar Színházi Társaság  mellett tulajdonostárs lett a Magyar Teátrumi Társaság is. Márta István fontos állomásnak nevezte a magyar színházi életben a két nagy színházi társaság összefogását. Hozzátette: a POSZT annak modelljeként is működhet, hogy a szakma egy és oszthatatlan. "Nincs ilyen és olyan színház, csak jó színház van, amelynek a legjava tud megjelenni Pécsen, akár a versenyprogramban, akár az off-programban" - fogalmazott.