34 milliót ért az eredeti Petőfi-kézirat

2012.04.11. 09:28
A Petőfi és százada című keddi árverésen kikiáltási áron, 34 millió forintért kelt az a két megsárgult lap, amelyre Petőfi két vers teljes szövegét és egy harmadik első két versszakát tisztázta le és írta alá.

A Csók István Antikvitásban megrendezett árverésen a kéziratra egyetlen érdeklődő licitált, ő is telefonon - írja a Blikk. Az MTI ugyanakkor úgy tudja, hogy magyar magánszemély vette meg a védés alatt álló Petőfi autográfot, és nem idegen tőle az együttműködés gondolata valamely közgyűjteménnyel.

Az elárverezett kéziraton olvasható három vers a forradalom időszakának eseményeire, hangulatára reagál. A Mit csinálsz, mit varrogatsz ott? kezdetű vers alatt Petőfi Sándor aláírása és az 1848-as dátum szerepel. A Két ország ölelkezése című költemény is aláírt, alcímszerű - az 1848-as Uniókor - datálással. A munkácsi várban című versből az első két strófa fért a papírra.

A bulvárlap szerint az eladó család a kéziratokat 50 évvel ezelőtt kapta ajándékba, és sokáig nem is sejtették, mekkora kincs birtokába jutottak. A kéziratok valódiságát hosszas vizsgálatok után állapították meg, többek között a Petőfi Irodalmi Múzeum szakemberei.

Ritkán bukkan fel Petőfi-kézirat az antikvár piacon. Nyilvános aukción legutóbb 1938-39-ben Ernst Lajos és az egykori szegedi rendőrkapitány, Szalay József hagyatéki árverésén találkozhattak a gyűjtők Petőfi-kézirattal és levelekkel. Bár 2008-ban előkerült a költő Imádságom című versének autográfja, azt azonban nem nyilvános árverésen, hanem az ár meghatározása nélkül, ajánló lista alapján értékesítették.