Idén nincs Pulitzer-díjas regény

2012.04.17. 14:32
A Pulitzer az egyik legrangosabb irodalmi kitüntetés, ami jelenleg egy amerikai írónak adható, hogy elismerjék teljesítményét. Idén a tanács szerint egy regény sem volt elég jó.

Nem sikerült kiválasztani a legjobbat: David Foster Wallace-tól a The Pale King, Karen Russelltól a Swamplandia, és Denis Johnsontól a Train Dreams című művekből. A zsűri a The Times-Picayune nevű kiadó egykori szerkesztőjéből, Susan Larsonból, egy könyvkritikusból, Maureen Corriganből, illetve Michael Cunningham regényíróból állt.

"Mindannyian csalódottak vagyunk a fejlemények miatt. Nagyon nagyra értékeltük ezeket a könyveket, komolyan vettük a felelősségünket" - nyilatkozott Susan Larson. A három jelölt mű közül mégsem sikerült egyiknek sem szavazattöbbséget adni.

1977-ben történt hasonló eset utoljára, akkor az azóta Robert Redford rendezésében nagy sikerű, Oscar-díjas filmváltozatban is látható Folyó szeli ketté című regényre mondtak nemet. 1984-ben pedig a Pulitzer-tanács felülbírálta a zsűri döntését, és más könyvnek ítélte oda a díjat.

A magyar születésű amerikai újságíró, lapkiadó, Joseph Pulitzer által alapított díjat 21, ezek közül 7 művészeti kategóriában ítélik oda. Az újságírókkal ellentétben az irodalom, dráma és zene területén is csak amerikai állampolgárok kaphatnak Pulitzer-díjat. Az irodalmin belül lehet történelmi, életrajzi, ismeretterjesztő és költészeti kategória is a fikciós mellett. A fikciós kategória egyébként a regény-kategória utóda: amerikai szerző jelentkezhet művével, amelyben lehetőleg az amerikai életről ír.

A történelmi munkák közül idén egy Malcolm X-életrajz ( A Life of Reinvention), az életrajziak közül a George F. Kennanről készített munka, a költészetiből Life on Mars című kötet, a színdarabok kategóriájában pedig egy iraki veterán helykereséséről szóló dráma (Water by the Spoonful) nyerte el a művészeti munkákat is díjazó elismerést.

A korábbi irodalmi díjazottak közt olyan nevek szerepelnek, mint William Faulkner, Ernest Hemingway, Jennifer Egan vagy Philip Roth.

A Pulitzer minden egyes kategória győztese 10000 dollárt kap a díj mellé.